Навършиха се 500 години от смъртта на Леонардо да Винчи

На 2 май през 1519 г. умира един от най-великите хора – Леонардо да Винчи, известен с многобройните си изобретения, изпреварили времето си. Той е роден на 15 април 1452 в Анкиано – квартал на градчето Винчи в областта Тоскана. Въпреки че произхожда от най-обикновено семейство, животът му преминава сред най-влиятелните мъже на италианския Ренесанс.

Благодарение на таланта си той успява да влезе във висшето общество и да стане член на известната флорентинска гилдия на художниците. През този период рисува различни портрети и образи на мадони. Най-известната му картина е световноизвестният му шедьовър „Мона Лиза”, която днес е изложена в парижкия Лувър.

Наричат го универсален гений, защото твори в много различни области, а не само в живописта. Освен картините Леонардо Да Винчи е създал проекти за мостове и дори един градоустройствен план. Допринася също така за развитието на анатомията, астрономията и инженерството. Повечето от неговите идеи обаче остават неосъществени.

Тази година многобройни изложби в Европа са посветени на живота и творчеството на Леонардо да Винчи. Лувърът в Париж през есента ще покаже специална ретроспективна изложба. Британската кралска колекция показва до 6 май многобройни рисунки на твореца в различни британски градове. От 24 май до 13 октомври в Бъкингамския дворец в Лондон ще бъдат изложени 200 негови рисунки.

На 2 май кичур от косата на Леонардо да Винчи за пръв път беше изложен в Италия, за да се отбележи 500-годишнината от смъртта на художника. Специалистите се надяват да бъдат направени ДНК изследвания, с които да се открият евентуални непреки негови наследници.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *