Набират средства за издаването на „Български митологични същества“

0

Интересна инициатива за издаването на книга с илюстрации, озаглавена „Български митологични същества“, се появи в сайта за споделено финансиране indiegogo.com.

Сборникът предлага поглед над серия фолклорни същества от българската митология, представени под формата на дневник. Сюжетът проследява мисията на двама млади изследователи, които издирват същества, за които само са чували от легенди и митове. В този дневник можем да видим техните скици и илюстрации, да прочетем за техните преживявания и техните съвети какво да правим, ако случайно се натъкнем на някой недоброжелателен звяр.

Авторът Цвета Петрова е създала прототип на книжката от 46 страници, за който вече е получила вълнуващо добри отзиви, както и конструктивна критика. Книжката ще е подходяща както за деца, така и за по- големи.

Тя е започнала проекта като част от дипломната си работа за бакалавърска степен по визуални изкуства в Université Bordeaux Montaigne през май 2016 г., а с времето идеята се разраснала.

„Свръхестветвеното и митологията винаги са представлявали интерес за мен. Тази страст съвсем естествено се свърза назад във времето с моите корени. Докато търсех информация, се натъкнах на факта, че славянският и най- вече българският фолклор биват много рядко застъпени във форми на визуалното изкуство. Работих с академични текстове и проучвания, но останах леко разочарована от факта, че нашата митология толкова рядко присъства в съвременната арт сцена. С тази илюстрована книжка искам да предложа на своите читатели един алтернативен начин да се запознаят с някои от любимите си герои, а може би дори и да научат нещо ново за тях. А тези, които не познават нашата митология, да се запознаят с частица от българската култура. Дългите академични текстове рядко привличат нови читатели, затова реших да споделя своя поглед за някои от фолклорните герои чрез илюстрация. Наистина се надявам да успеем да опазим нашия фолклор и да намерим начин да го включим в нашето ежедневие“, разказва Цвета.

Съавтор на книгата е журналистът Детелина Шишкова. Тя винаги носи книга със себе си, за да задоволява страстта си към литературата. Когато не чете или не твори, Детелина обича да гледа филми и да се занимава с готварство.

Двете признават, че най-голямото предизвикателство би било опазването на всички зададени срокове. За сметка на това мотивацията е на високо ниво. Най-голямата част от работата все пак е свършена – изработването на самата книжка и илюстрациите.

До края на кампанията остават 19 дни, а в нея вече са се включили 97 дарители, събрали близо 1700 паунда. Можете да подкрепите проекта тук.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *