Мусала Софт подкрепи IX Международен есенен турнир по информатика в Шумен

0

Мусала Софт подкрепи IX Международен есенен турнир по информатика (IATI), който се проведе от 22 до 26 ноември в Шумен. В състезанието се включиха млади таланти в областта на състезателното програмиране от България, Румъния, Молдова, Русия, Полша, Гърция и Украйна.  Страната ни участва с 19 отбора – 7 в класирането младша възраст и 12 в класирането старша възраст.

 

Три сребърни и пет бронзови медала спечелиха за страната ни нашите участници в младша възраст. Златният медалист от първата Европейска младежка олимпиада по информатика eJOI Мартин Копчев завоюва сребърен медал на турнира. Със сребърни медали в класирането младша възраст се отличиха още  Захари Маринов и Андон Тодоров, като защитиха успеха си от eJOI, където също заслужиха сребърни медали. Бронзови медали от турнира спечелиха Константин Каменов (сребърен медалист от eJOI), Марин Йорданов (сребърен медалист от eJOI), Георги Петков (бронзов медалист от eJOI), Добрин Башев (сребърен медалист от eJOI) и Виктор Кожухаров (бронзов медалист от eJOI).

 

В класирането старша възраст, страната ни спечели девет медала – сребърни медалисти станаха Александър Кръстев, Радослав Димитров и Петър Няголов, а бронзови – Радостин Чонев, Виктор Терзиев, Емил Инджев, Иво Карагьозов, Иван Ганев и Антъни Господинов.

 

Инициатори на IATI 2017 са Бисерка Йовчева, преподавател по информатика в Шуменски университет „Епископ Константин Преславски“ и ръководител на  Школата по информатика „А&Б“ в гр. Шумен и Емил Келеведжиев, учен от Института по математика и информатика към БАН, председател на Българския национален комитет за олимпиадите по информатика и ръководител на екипа за участието на българските отбори в много международни състезания.

 

Мусала Софт се гордее с успехите на талантливите български състезатели и заявява готовността си да продължи да подкрепя развитието им като подпомага и създава възможности за изява на техните знания и умения в областта на алгоритмите и състезателното програмиране. Чрез множество собствени и партньорски инициативи, компанията активно насърчава и ентусиазира всички с интереси в областта на компютърните науки да се развиват, за да бъдат двигател за бъдещето на софтуерната индустрия.

 

През септември тази година Мусала Софт бе сред инициаторите на първата Европейска младежка олимпиада по информатика eJOI, която събра на едно място най-изявените млади информатици от 22 страни членки на Съвета на Европа.

 

Една от най-дългосрочните инициативи, която Мусала Софт организира за 18-та поредна година, е Международният конкурс по програмиране CodeIT (http://codeit.bg/). Сезон 2017/2018 на състезанието по информатика, което е сред най-старите в света, започна през октомври. Втори кръг от конкурса предстои да се проведе онлайн на 3.12.2017 г.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *