Музейко откри нова гостуваща изложба – “Изгубените светове”

0

На 22 януари Музейко откри нова гостуваща изложба – “Изгубените светове”, вдъхновена от темата Aрхеология, с която Детският научен център посреща 2019 година.

Централно събитие в темата Археология е изложбата “Изгубените светове”, която ще видим в Музейко между 22 януари и 21 април. Тя документира една от най-големите морски археологически експедиции, провеждани някога в света – Black Sea MAP  (blackseamap.com). Експедицията разкрива тайните на морското дъно, спускайки се в дълбините на Черно море. Благодарение на нейните открития, посетителите на Музейко ще се потопят в едни от най-загадъчните му тайни и хилядолетна история, заснети и описани по време на едноименната експедиция.

Черно море е считано за една от най-добрите подводни лаборатории в целия свят заради своите безкислородни води, в които артефактите се запазват по-добре, отколкото в която и да е друга среда. Потънали ландшафти, праисторически селища и непокътнати останки от круширали кораби ще ни посрещнат в Музейко с нова информация за развитието на човешката цивилизация.

Освен уникални снимки и истории от морската археологическа еспедиция , изложбата “Изгубените светове” ще ни пренесе на река Ропотамо, за да изследваме нейните археологически пластове, най-старият от които датира от ранната бронзова епоха – преди повече от 5500 години!

А със специалните VR очила ще се разходим по дъното  на потънал кораб! Изложбата включва и 3D принтер.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *