Мопът за почистване – от най-старото средство за почистване до съвременни предложения

Днес във всеки един дом или сграда, наред с всевъзможни уреди и сложна и скъпа техника за почистване, има и поне по един моп за почистване. Това е прост уред, който използваме най-често. Неговият първообраз е може би най-старото средство, което хората са използвали за почистване  – парцалът за бърсане и миене на пода. 

Трудно е сега да си представим  как жените са търкали, коленичили на пода с парцал и кофа с вода, но в миналото това е бил начинът да се почисти едно помещение, независимо от големината му. Усилията и времето за почистване без съмнение не са били малко.   

                                 От парцала до мопа – една невероятна трансформация   

В нашето съвремие старият начин за поддържане на чистотата на пода вече е немислим, но простото средство все още съществува. Парцалът за миене и бърсане и днес е в употреба, но е променен неузнаваемо. Сега той е познат под названието моп и представя невероятно разнообразие от възможности за поддържане чистотата на пода. 

Трансформацията, която е претърпяло това средство за почистване, е наистина колосална и всичко е с оглед да бъде лесно за използване и усилията, които се влагат за това, да са минимални. Той вече е с дръжка, която може да се регулира и променя по много начини, почистващата част е от всевъзможни материали, а изцеждането на водата може да става с елементарно  движение. Съществуват и професионални мопове, еволюирали до електрически уреди, които загряват водата, почистват и дезинфекцират. Интересно е да се разгледат всички основни видове моп, с които почистването на пода наистина е лесно и бързо. 

                              Видове мопове. Характеристики и приложение 

 Спрямо използването си моповете се разделят на уреди за: 

  • мокро почистване 
  • полумокро  почистване 
  • полусухо почистване 
  • сухо почистване 

Комбинацията между правилно избран препарат и дезинфектант за почистване и вид  моп осигурява търсената чистота и свежест. 

Ще разгледаме основните характеристики на моповете. 

  • Плоският моп има плоска глава с тампон. Той може да се ползва еднократно или многократно и е отличен избор за ежедневното почистване на пода. Лесен е за употреба, усилията, които се изискват при работа, са минимални. Той са много добър уред за почистване на ъглите на помещението, но не е подходящ за премахване на отпадъци от храна.Той е от уредите за полусухо почистване. 
  • Спондж мопът се различава по порестата си глава, към която е прикрепен изцеждащ механизъм. Главата му е подвижна и позволява да се изплаква по-лесно и да се подменя, когато се захаби. Спондж мопът е подходящ за почистване на теракот или други неравни повърхности. Недостатък е поддръжката, защото лесно се разпостраняват бактериите, а това върви с неприятна миризма и потъмняване на гъбата. Този уред е към полумокрите. 
  • Мопът за прах се използва за почистване на подовете, стените, таваните и осветителните тела. Той е с регулируема дълга дръжка, с която лесно се стига и до високите места в помещението. Материалите за изработката им са различни – от синтетика до микрофибър. Този моп е за сухо почистване. Този моп обикновено е почистване на ламинат или паркет. Не е удачно да се ползва за мокро чистене. 
  • Памучният моп, тип конци са синоним на самия термин моп, тъй като извикват асоциация за уреда. Идеален вариант са за обиране на мръсотията и влагата. Мощността им при търкането е голяма. Подходящи за  помещения с тесни неудобни пространства, тунелчета, ъгли, но трудно се поддържат. Те са за мокро почистване. Предлагат се на ленти, като цял парцал. Когато материалът за изработка е синтетика, трябва да се има предвид ,че абсорбираната мръсотия ще е трудно, но пък се поддържа по-лесно от памучния моп. 
  • Стийм мопът е електрически уред, който притежава резервоар. Той се пълни с вода, загрява я и я преобразува в пара. Парата се освобождава с помощта на спусъка, монтиран за да разпръсква парата. Този тип моп е изключително добър уред, защото не само почиства, но и служи за дезинфекция на пода. Той е по-скъп в сравнение с останалите видове моп. 

                                        Избор на моп 

 Сред огромното разнообразие, което се предлага на пазара, изборът на подходящ моп не е съвсем лесна задача. За да се ориентира потребителят по-лесно, е нужно да съблюдава няколко основни параметъра на изделието, когато прави избора си. Те са: материалът, от който е произведен уредът, функционалността му, дизайнът, качеството и размерът. Те се съобразяват с особеностите на подовите покрития, които ще се поддържат, и с цената.  

За твърдите настилки – теракот, гранитогрес, естествен паркет и ламинат подходящ моп е този с микрофибър, заради почистващите и абсорбиращи свойства, докато за мокрите помещения и банята е мопът със специална гъба за подсушаване. За по-груби и непретенциозни настилки е памучният моп. 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *