МОН и БНТ представиха десет талантливи български учители

0

nai dobriat uchitelКампанията на Министерството на образованието и науката и Българската национална телевизия „Най-добрият учител, когото познавам”, продължава да представя талантливи и обичани учители от цялата страна.

В предаването „Денят започва с култура“ на БНТ1 бе излъчен филмовият портрет на преподавателката по природни науки в пловдивското основно училище ”Йордан Йовков” Петя Ангелова. Интерактивният й кабинет прави часовете по човек и природа сред най-интересните в училището, където 90 процента от децата са от малцинствен произход, обучават се и възпитаници на социални институции. „Трябва да окажем подкрепа на тези деца, да им покажем, че те могат да си поставят по-високи цели и да стигнат много по-далече от това да завършат основно образование“, смята Петя Ангелова. В часовете по природни науки всеки ученик работи с микроскоп, а мултимедийният екран и интерактивната учебна дъска не будят изненада у никого. „За тези деца онагледяването е от огромно значение, за да разберат учебния материал и да могат да формират понятия. Каквото и да им кажа да си представят, няма ли изображение, не правят ли опити, трудно могат да си обяснят процесите, обяснява Петя Ангелова. Тя е сред първите преподаватели по химия и опазване на околната среда от Пловдив, взели участие в квалификационен курс в ЦЕРН, а в кабинета й могат да се видят впечатляващи постери от лабораториите в Европейската организация за ядрени изследвания. „Аз не преподавам в математическа или друга профилирана гимназия с изявени ученици, но пък моите петокласници вече знаят за Големия взрив и как е възникнала Вселената“, споделя Ангелова и разказва, че за учителската професия я спечелва примерът на нейната баба – дългогодишен преподавател по български език и литература в същото пловдивско училище.

На 17 април 2017 г. беше излъчен портрет на Веселина Симеонова – преподавател по български език и литература и главен учител в Природо-математическата гимназия в Сливен. Тя е ръководител на театралната трупа в гимназията и често е инициатор на кампании в подкрепа на благородни каузи. Последната инициатива на младите сливенски театрали е набиране на средства за спасяване паметника на Шести артилерийски полк в града. „Да си добър учител в днешните високотехнологични времена е трудно. Но удовлетворението от преподавателската работа идва, когато разбираш света на учениците си, успееш да ги запалиш към непреходните ценности на знанието и виждаш бъдещите им успехи и постижения”, казва тя.

БНТ показа и Димитрина Докимова – учител по география и заместник-директор по образователни технологии в Математическа гимназия „Д-р Петър Берон“ във Варна. Тя е носител на награда за “Най-добър млад учител” на община Варна. Инициатор и ръководител е на клуба по предприемачество в математическата гимназия. Смята, че реформата в образованието е крайно наложителна, тъй като динамиката на промените както в икономиката, така и в социалната област изискват по-голяма гъвкавост от страна на преподавателите.

В поредицата имаше разказ и за инж. Валентина Димитрова – старши учител по практическо обучение в Професионална гимназия по електротехника и технологии, „Г.С.Раковски” в Стара Загора. Самата тя е възпитаник на училището, в което преподава повече от 19 години. Нейните уроци са слушали бивши и настоящи ръководители на ключови предприятия в българската енергетика.

„Днес учениците са безгрижни, жизнени и смели в мечтите си, колкото бяхме и ние, за съжаление не толкова амбициозни и упорити. Надявам се да се реализират толкова успешно, колкото многото завършили преди тях, да имат самочувствието на хора с професия, актуална, значима и с бъдеще“, споделя Валентина Димитрова.

В първия филм зрителите видяха как учителката по английски език Ивелина Пашова от Копривщица успява да увлече децата, като задържи интереса им в клас и в занимания след часовете. Вторият портрет бе на преподавателя от училището в тетевенското село Черни вит Асен Асенов. Той е един от четиримата млади преподаватели по музика в ОУ „Георги Бенковски“. Асен Асенов е възпитаник на училището, в което сега преподава. Негови ученици са носители на множество награди, а самият той през 2016 г. е удостоен с почетното отличие на МОН “Неофит Рилски”.

Очаквайте всяка сряда в предаването „Денят започва с култура“ по БНТ1 поредния филмов разказ за „Най-добрият учител, когото познавам“! Телевизионната поредица ще представи общо десет талантливи и обичани учители от Варна, Стара Загора, Златица, София, Сливен, Пловдив, Първомай и Враца. Последният от филмите в кампанията ще бъде показан на 24 май в празничната програма на БНТ1.

Целта на кампанията, в която за втора поредна година обединяват усилия МОН и обществената телевизия, е да популяризира учителската професия и да помогне за издигането на нейния престиж. Да припомни за пореден път, че освен от закони и нормативни актове, доброто образование се изгражда от ярки и талантливи личности.

Излъчените филми може да гледате на сайта на БНТ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *