МОН иска мораториум върху откриването на нови университети

Министърът на образованието Красимир Вълчев обяви, че се планира мораториум върху разкриването на нови висши училища. Идеята идвала от Съвета на ректорите и ще бъде разписана в  Закона за изменени и допълнение на Закона за висшето образование.

“Едно предложение на съвета на ректорите, което ние обсъдихме и те приеха още миналата година, предвиждаме да го внесем заедно със Закона за изменени и допълнение на Закона за висшето образование.

Ние смятаме заедно с тях, че мрежата е достигнала предела си на териториално и профилно разрастване и от по-нататъшното разрастване няма да спечели нито достъпа до висше образование, нито репутацията му”, изтъкна министърът, цитиран от БНР.

С 400 милиона лева ще бъде увеличен бюджета за цялата образователна система у нас за следващата година, 40 милиона от тях са предвидени за висшето образование, припомня Мениджър. Така парите за издръжка на вузовете у нас ще станат към 370 млн. лв.

Увеличението обаче ще се разпределя по нов начин и този път парите няма да следват бройката на студентите. Определящи ще бъдат оценката за учебната, научната дейност и реализацията, поясни просветният министър.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *