МОН инвестира над 1,2 млн. лв. в астрономически обсерватории и планетариуми

0

Над 1,2 млн. лв. в са инвестирани от Министерство на образованието и науката (МОН) в оборудването на осем астрономически обсерватории и планетариуми през последните две години. Тези данни бяха съобщени от министъра на образованието и науката, професор Галин Цоков, по време на откриването на третото издание на инициативата “Ало, Космос! Говори България”.

Той посочи, че и през тази година МОН планира да вложи още 900 000 лева за оборудване и обзавеждане на съвременни кабинети за работа в различни области в тези центрове, включително осемте астрономически обсерватории и планетариуми.

“Най-много се радвам на внимателните лица, които виждам в залата. За да достигнем звездите, се нуждаем от деца, които жаждаят за знания, както и от учители и наставници, които могат, знаят и са мотивирани да дадат най-доброто от себе си” – сподели министърът, приветствайки учениците.

Според него, откривателите се развиват чрез последователни усилия още от ранна възраст, и затова се говори все повече за прилагането на добри иновативни практики и тяхното разпространение сред педагогическите специалисти, заедно с обогатяващи квалификации.

Министърът благодари на организаторите на събитието от Атлантическия клуб и техните партньори. Той изрази мнение, че фестивалът “Ало, Космос! Говори България!” може да стане част от иновативна STEM мрежа от събития и дейности, които ще вдъхновяват децата и учениците към професиите на бъдещето, като физика, инженерство и математика.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *