Многобройните ползи на Витамин С за нашето тяло

0

Витамин С е водно-разтворим витамин, от който нашето тяло се нуждае, но не може да произвежда и съхранява. Ето защо трябва ежедневно да го приемаме с храната в своя хранителен режим или под формата на хранителна добавка.

Витамин С подпомага много функции и системи в тялото, за да се функционира то пълноценно:

 • Той помага на тялото да произвежда колаген, L-карнитин и някои невротрансмитери.
 • Като антиоксидант, той помага за отстраняването на нежеланите вещества и детоксикацията на тялото.
 • Помага на тялото да абсорбира пълноценно минералът желязо, от който се нуждаем.
 • Подсилва имунната ни система.
 • Подобрява заздравяването на раните.

Освен това тялото има нужда от Витамин С, за да произвежда колаген.

Колагенът е най-широко разпространеният протеин в човешкото тяло и основен компонент на съединителната и редица други тъкани в тялото, включително мускули, сухожилия, кожа, роговицата на окото, хрущяли, кости, черва и кръвоносни съдове… Наистина е важен!

Занижените нива на витамин С в тялото могат да доведат до тежката болест скорбут. За щастие обаче, в дневно време е много лесно да си набавим достатъчно витамин С в ежедневното меню и рискът от дефицит е много малък.

Предимства от приема на Витамин С

Подобрява заздравяването на раните – Тъй като витамин С е от ключово значение за производството на така важния за нас колаген, хората, които не приемат достатъчно от аскорбиновата киселина може да забавят процесите на възстановяване в тялото си, включително заздравяването на раните.

В периоди на възстановяване, особено след по-сериозни наранявания и травми често се препоръчва и завишен прием на витамин С.

Подобрява сърдечно-съдовото здраве – Витамин С може да подобри здравето на сърдечно-съдовата система по няколко начина:

 • С полезните си антиоксидантни свойства
 • Като помага за разширяването на кръвоносните съдове
 • Защото подобрявавна производството на азотен оксид

Тези му предимства на теория могат да помогнат в предпазването на тялото от сърдечни заболявания и хипертония (високо кръвно налягане), но изследванията по темата не са достатъчни, за да се разчита само на хранителна добавка за укрепване на сърдечното здраве.

Понижава риска от развитие на катаракта и други очни заболявания – Витамин С може да помогне за намаляване на риска от развитие на катаракта и да забави прогресията на свързаната с възрастта дегенерация на макулата. И тук обаче по-скоро се спекулира, тъй като изследванията не са достатъчни. Причината Витамин С да се спряга като помощник тук е, че според експертите оксидативният стрес може да бъде образуващ фактор и при двете състояния, а витамин С притежава антиоксидантни свойства.

Помага при желязодефицитна анемия – Както вече научихме, Витамин С подобрява усвояването на желязото и някои здравни специалисти препоръчват приема на добавки с витамин С, в комбинация с таблетки желязо, за да се подобри абсорбцията при хора с желязодефицитна анемия.

В допълнение, антивъзпалителните и антиоксидантните свойства на Витамин С могат да ни предпазят по-добре и от други рискови фактори, като замърсяването, алергиите, при морска болест и др.

Полезни източници на Витамин С

Най-богатите на Витамин С храни са пресните плодове и зеленчуци. Готвенето и топлинната обработка на някои от тези храни може да намали количеството на витамина в тях, така че е препоръчителна консумацията им в суров вид.

Някои доста добри източници на Витамин С са:

 • Червен и зелен пипер (чушки)
 • Портокали и портокалов сок
 • Киви
 • Ягоди
 • Грозде
 • Спанак и други зеленолистни зеленчуци
 • Домати
 • Картофи

Може ли да се прекали с приема на Витамин С?

Препоръчителният дневен прием на Витамин С за възрастни хора достига до 2000 мг/д.

Прекомерният прием на витаминът едва ли ще доведе до някакви сериозни проблеми, но при консумация над 1000 мг/д обикновено тялото просто не може да го усвои пълноценно и може да се стигне до диария и цялостен стомашен дискомфорт.

Ако го приема основно с храната – човек на практика не може да прекали с приемът на Витамин С. А по време на бременност и кърмене, както и в периоди на възстановяване, нужната на тялото от витамин С е допълнително завишена.

Трябва да се внимава при приемът му под формата на хранителна добавка, където количествата могат да бъдат силно концентрирани и завишени, спрямо тези в храната. Но ако се следват предписанията на опаковката и се спазва препоръчителният дневен прием за конкретния продукт – не би трябвало да има проблеми.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *