Млад предприемач учи децата в Шумен на предприемаческо мислене

Калоян Куманов разказва как уменията, придобити в училище, могат да поставят началото на всяка успешна реализация 

Инициативата „Предприемачи в клас“ влезе в клас с първото си от началото на учебната година онлайн събитие. Осмокласниците от Шуменската профилирана езикова гимназия се срещнаха със своя съгражданин – младия предприемач Калоян Куманов, който в рамките на един час им представи вдъхновяващата си история на съсобственик на иновативната компания за автоматизация в земеделието НИК, оценена на 30 млн. eвро.

Срещата бе организирана в рамките на инициативата „Предприемачи в клас“, която се реализира от Сдружение “Глобален предприемачески мониторинг България” (GEMBG) с финансовата подкрепа на Фондация “Америка за България” и е насочена към развиване на предприемаческото мислене сред младото поколение в училище.

Калоян Куманов, като успешен предприемач, завършил същата гимназия и станал част от класацията на успешните „30 под 30“ на Forbes за 2016 г., както и член на предприемаческата организация Power of BG, представи пред учениците как уменията, придобити в училище, могат да се развият до успешна професионална реализация. „Оценявам колко много щеше да ми е полезна различен тип гледна точка, ако аз бях на възрастта на учениците. Смятам, че е важно децата да знаят и мислят за предприемачество от ранна възраст“, сподели Калоян Куманов по повод срещата.

Срещата вдъхнови децата да споделят активно мнението си и да задават въпросите си за това как се създава един бизнес и какви са препятствията, пред които могат да се изправят. Дискусията показа как споделеният опит ги мотивира да полагат повече усърдие в учебния процес и да са успешни в областите, в които мечтаят да се реализират.

По думите на г-жа Капитанова, педагогически съветник в училището и участвала в срещата, споделеният пример на младия предприемач Калоян Куманов с подрастващите, които сега търсят модели за подражание в стремежа си да се самоопределят, ще ги убеди да се реализират именно в страната ни.

Учителите и учениците, участващи в срещата, получават сертификат за участието си, а училищата, желаещи също да поканят предприемач в класните си стаи, могат да го направят, като се регистрират в платформата „Предприемачи в клас“.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *