Младежи от България и Чехия ще обсъждат включването на хората с увреждания пред ООН

0

Българските младежки делегати към ООН Дилиян Манолов и Явор Гочев и чешките им колеги ще поставят фокус върху приобщаващото образование и подкрепата за хората с увреждания по време на съпътстващо събитие на 14 февруари в централата на ООН. Събитието е част от работната визита на младежките ни делегати в Ню Йорк за участие в 57-та сесия на Комисията за социално развитие на ИКОСОС.

Дилиян и Явор пристигнаха вчера в Ню Йорк за второто си работно посещение, по време на което те ще представляват интересите на българската младеж пред ООН и ще направят изказване от името на младите хора в България. В рамките на работната си визита, делегатите ще осъществят две съпътсващи събития – с колегите им младежки делегати от Чехия и с колегите им от Италия и Румъния.

Темата на събитието с надслов „Приобщаващо образование за млади хора с увреждания“ е от основен приоритет за България и Чехия и участие в него ще вземат постоянните представители посланик Георги Панайотов и посланик Мари Шатардова. Темата е особено актуална в България след въвеждането на промените в законодателството ни, осигуряващи на хората с увреждания персонализирана помощ. С подкрепата на Постоянното представителство на България към ООН, младежките ни делегати ще се включат и в преговори по Младежка резолюция, която се приема в Комисията за социално развитие веднъж на две години, като по този начин ще отстояват правата и интересите на българските младежи на най-високо ниво.

Участието на младежките делегати на сесията на Комисията за социално развитие се осъществява с подкрепата на Министерството на външните работи на Република България.

Програмата „Български младежки делегати към ООН“ е една от най-успешните подобни програми в световен мащаб. В България тя се координира от Дружеството за ООН в България и се осъществява с официалната подкрепа на Министерството на външните работи, Постоянното представителство на Република България към ООН в Ню Йорк и партньори от неправителствения сектор.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *