Младежи и киберексперти дискутираха по темата „Поведението ни в Мрежата: Smart или Cool?“ по повод Деня за безопасен интернет

0

Дискусия на тема „Поведението ни в Мрежата: Smart или Cool?“ организира екипът на Национален център за безопасен интернет по повод Международния ден за безопасен интернет, който бе отбелязан за 21-и път. Събитието се проведе в партньорство с дирекция „Киберпрестъпност“, българската компания за киберсигурност CENTIO #Cybersecurity и телекомуникационната компания Yettel България, и премина под надслов „Всеки пост в интернет оставя следа – направете своята следа положителна и вдъхновяваща!“. Специални гости на мероприятието бяха ученици от 7., 8., 9. и 10. клас от столичните училища – 26 СУ „Йордан Йовков“, 93 СУ „Александър Тодор-Балан“, 96 СУ „Лев Толстой“, 108 СУ „Никола Беловеждов“.

В дискусията се включиха експертът по киберсигурност Константин Веселинов, управляващ директор на CENTIO #Cybersecurity, експерт от дирекция „Киберпрестъпност“ към ГДБОП, и комуникационният експерт и директор „Корпоративни комуникации“ на Yettel България Боян Иванович. Те разказаха на младите хора ценен опит от своята сфера на работа и им дадоха важни насоки как да се пазят в онлайн пространството и за какво да внимават.

„Да си смарт означава да мислите логично и да не се поддавате само на емоцията на момента. Важно е да взимате правилни решения и да сте сигурни в себе се, да се познавате и да мислите критично. Това се отнася както за живота ви офлайн, така и за онлайн света ви“, каза на младежите Константин Веселинов, като подробно им разясни за фишинг измамите и нуждата от силни пароли.

„Непрекъснато възникват нови и нови измами и именно заради това има нужда вие постоянно да се развивате и да се информирате“, обърна внимание на учениците експертът от дирекция „Киберпрестъпност“, ГДБОП.

Боян Иванович посочи, че младежите често са подложени на голям социален натиск, за да бъдат приети и оценени от обкръжението си, което понякога води до неправилна преценка на съдържанието, което качват онлайн.

„Обмисляйте добре това, което споделяте в социалните мрежи днес – дали отговаря на същността ви сега и как ще се вписва в живота ви след 10 години. И винаги помнете, че няма действие в онлайн пространството, което да не носи риск“, отбеляза Боян Иванович, като подчерта, че веднъж качено онлайн, нищо не изчезва напълно от интернет.

След дискусията младежите бяха поканени да се включат в интерактивния куиз „Дигитални скаути“, атрактивна и образователна игра под формата на четири инсталации, чиято цел бе да ги запознае с рисковете в мрежата и да формира у тях умения за справяне с най-различни ситуации.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *