Министър Вълчев: Има разписани санкции за ученици и учители, които не носят маски

Има разписани правила за санкции при отказ да се носи маска – от забележка, до преместване в друго училище, но преместването е крайна мярка, до която няма да се стигне. Това каза пред bTV министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Той допълни, че санкцията ще бъде за детето, а не за родителя. По думите на министър Вълчев задължителното носене на маска или шлем се предвижда само в междучасията, за 10-15 минути. Препоръката на МОН е учениците да бъдат извеждани навън, когато метеорологичните условия го позволяват.

Вълчев потвърди, че официално откриване на новата учебна година ще има. Честванията са основно за 1, 5 и 8 клас, но там, където учениците са по-малко, е възможно и присъствието на всички класове. Важно е да се избегне струпването на много хора на едно място, уточни той.

Над 80% от родителите са за присъствено обучение, една част от тях – за частично присъствие, а 16% са против, каза министърът, цитирайки социологическо проучване от края на август.

Всяко училище ще уведоми родителите и учениците за конкретните мерки, които предприема чрез групите за комуникация, които вече съществуват на много места, и чрез елетронните дневници. Родителските срещи ще се проведат в началото на учебната година, какъвто е нормалният график, уточни Вълчев.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *