Мила Топалова пред Uchi.bg: В България има изключително много възможности за кариерно развитие

Днес се срещаме с Мила Топалова – млад активен човек, който е част от екипа на „Тук-Там“. След като завършва в Лондон и трупа опит във финансовата сфера, тя се връща в България, за да стане част от организацията, която предлага по-добри алтернативи за кариерното развитие у нас. На 4-ти септември в Интер Експо Център всеки, който търси интересни възможности в професионалния живот и вярва, че може да представи най-добрата си страна тук, има възможност да посети „Тук-Там“ Кариерен Кошер. Събитието изисква безплатна, но задължителна регистрация.

– Здравей, Мила. Разкажи ни малко повече за живота в Лондон – образованието и твоят опит във финансовия сектор.  

Здравейте. Животът в Лондон е интересен и динамичен, предоставя много възможности и запознанства с хора от различни култури. Завърших Международно хотелиерство и туризъм, като успях да направя 1 година стаж в Барселона, в административния отдел на голяма хотелиерска верига. След завършването си, продължих работа във финансовите отдели на различни компании. В Лондон възможностите за кариерно развитие са изключително много и разнообразни. Стига човек да е мотивиран и да има желание да върви нагоре, ще успее.

– Какво те провокира да се завърнеш в България? 

Средата тук – съвкупността от приятели, семейство, динамичен социален живот, страхотна природа.

– Как би определила/сравнила условията у нас и в един мегаполис, какъвто е Лондон? 

В България има изключително много възможности за кариерно развитие, добро заплащане и страхотни компании, предлагащи много допълнителни придобивки и програми за обучение и развити. Последните шест месеца, като част от екипа на „Тук-Там“, организирайки Кариерен Кошер и контактувайки директно с фирмите, това ми прави все по-голямо впечатление.

– Кой е най-силният аргумент на „Тук-Там“ за кариера в България?  

България е супер яка – има много възможности за развитие, а от нас зависи да поправим нещата, които не ни харесват.

– Защо избра да работиш в организацията? 

„Тук-Там“ е организация със страхотна идея и кауза, за която разбрах още през 2014 г., когато започнах работа в Лондон, а не исках да изгубвам връзката с България и хората, които са двигател на позитивната промяна в страната. Когато взех решението да се преориентирам кариерно и знаейки, че на страницата на „Тук-Там“ има много смислени предложения за работа, започнах да следя обявите и това беше една от първите, които ме грабнаха, кандидатствах и много ми хареса малкият, но сплотен екип, разнообразната и динамична работна среда.

 Предстои ви голямо събитие в началото на септември. Разкажи ни какво да очакваме от „Тук-Там“ Кариерен Кошер. 

Кариерен Кошер е най-мащабното кариерно събитие за българи с опит и образование от чужбина. На 4-ти септември ще се присъединят над 90 компании от различни сектори, приготвили сме изключително интересна и разнообразна семинарна програма, с много вдъхновяващи и мотивиращи лекции, дискусионни панели и работилници, в която ще вземат участие над 20 страхотни лектори. Ще имаме още много интересни активности през целия ден, както и възможности за нетуъркинг. Изключително щастлива съм, защото целият екип работи усърдно да надградим всичко постигнато до този момент и вярвам, че ще се получи прекрасно събитие!

–  Кое е най-важното, което един завършил в чужбина студент, трябва да знае? 

Кариерна реализация може да се постигне навсякъде, стига да си мотивиран, важното е да избереш да се развиваш там, където се чувстваш най-добре.

–  Статистиката показва, че все повече млади хора се завръщат в България. На какво се дължи тази тенденция според теб?  

Много често причините са лични – приятели, семейство, но все повече млади хора осъзнават, че връщайки се с опит и образование от чужбина, тук могат да имат по-висок стандарт на живот. България предоставя привлекателни условия за кариера за квалифицирани кадри. Има и динамична среда, в която се раждат нови идеи и носи положителна енергия.

–  Кои са твоите лични каузи? 

За мен е изключително важно всяко дете да има равен достъп до образование и кариерно развитие след приключване на образованието си. В този смисъл, от близо 2 години съм доброволец в друга организация, с която посещаваме деца от дом за деца, лишени от родителски грижи и ставаме техни приятели и ментори, помагаме им с уроците, с житейските съвети и съответно с избирането и кандидатстването за работа, след като излязат от дома. Също така подкрепям каузата на Jamba – за равния достъп до образование и старт на кариерата за хора с различни възможности.

– Какъв е съветът, кой би дала на всички студенти в чужбина, които се колебаят как да продължат кариерното си развитие? 

Светът е много динамичен в днешно време – днес си тук, а утре може да си някъде другаде, важното е да намерят това, което ги удовлетворява и да не се отказват.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *