Международният литературен конкурс “С България в сърцето” набира участници

0

KonkursДоговор за съвместна дейност сключиха Философско-историческият факултет на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски” и Българското неделно училище „ Св. Св. Кирил и Методий” в Атина, Гърция. Вече е факт и първата съвместна инициатива на двете институции – Международният литературен конкурс на тема „С България в сърцето”.

Конкурсът е за деца и юноши на възраст от 10 до18 години.Всеки участник има право да представи до 2 литературнитворби, специално създадени за конкурса.Няма жанрови и видови ограничения – всеки участник може данапише върху посочената тема есе, разказ, съчинение, приказка илистихотворение, поясниха организаторите.

Участниците ще бъдат разделени в две възрастови групи, като ще бъдат излъчени победители във всяка от тях. Първа група са учениците от 5-ти до 8-ми клас, а втора – от 9-ти до 12-ти. Темата на конкурса е „С България в сърцето”, като към основната тема се представя и втора тема за всякавъзрастова група. За първа група тя е „Приказна България”, а за втората – „България – сърце и дух”.

Срокът за провеждане на конкурса е 60 дни – от 15 февруари до 15 април 2016 година. Всяка писмена работа следва да бъде оригинална авторска творба, написана на български език с обем до 500 думи. Творбите ще бъдат оценени от експертно жури с председател Тильо Тилев – поет и редактор на вестник„Пловдивски университет” и членове: Пенка Хайдарлиева – преподавател по български език и литература в БНУ„Преп. Паисий Хилендарски” и Мими Ничева – преподавател по български език и история в БНУ „Св. Св.Кирил и Методий”. 

Резултатите ще бъдат обявени на 22 май – Денят на тържественотоотбелязване на празника наславянската писменост в Атина. За призьорите на първите три места във всяка възрастова група са предвидени грамоти и материални награди.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *