Международна програма ще учи младите предприемачи на агробизнес

0

vangelosОт 53 висши учебни заведения в България, в 27 има програми и дисциплини, насочени към предприемачеството в аграрния сектор. В държавните университети има профилиране на предприемаческото образование към строителството и транспорта, докато частните ВУЗ-ове се фокусират върху модерни бизнес насоки и практики. Повечето програми обаче обхващат само основни теоритични курсове. Това стана ясно на пресконференция, организирана от Център за предприемачество и управленско развитие (CEED).

България стартира съвместна програма за предприемачи в партньорство с Гърция, за да подобри състоянието на малкия и среден бизнес в страната, заяви Надежда Ташева, ръководител на проекта „Иновативни предприемачески инициативи чрез транснационално партньорство България – Гърция“, който се осъществява по ОП „Развитие на човешките ресурси“.

Тя разясни, че целта е да се развие предприемаческата култура в агробизнеса не само в София, Варна и Бургас, но и в Пловдив и Стара Загора, където има интерес от местните университети към такива програми. “Идеята е да черпим опит от нашите гръцки партньори”, допълни експертът по разработване на учебни програми Станислав Червенков.

В Гърция се стимулират младите предприемачи, свързани с агросектора, и те напускат големите градове, за да се върнат към фамилния бизнес, информира д-р Евангелос Вергос, директор на Център по предприемачество в колежа „Пиротис“. Гръцкият партньор на проекта коментира още, че заради финансовата и икономическата обстановка в Южната ни съседка много хора се преместват от големите градове в родните си градове и села и са заставени да започват нещо ново.

Програмата, която ще бъде изградена съвместно между двете страни, ще бъде насочена към млади предприемачи в агробизнеса. “Обединихме се със CEED, за да подобрим ситуацията и в двете държави”, обясни д-р Вангелос. Според него много хора в България са се оттеглили от селското стопанство като бизнес, но е време да се върнат и да го управляват умно.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *