Медийно разследване доказа търговия с верните отговори на матурите

изпитВъпреки сериозните мерки за сигурност, предприети от Министерство на образованието (МОН), екип на Нова ТВ разкри изтичане на информация за матурите на дванайсетокласниците. От медията са се свързали с човек, който предлага верните отговори на матурите по български език и по география срещу 200 лева. Репортерът на медията получава обещания есемес с отговорите на матурата по български език час и половина след началото на изпита. Купените отговори напълно съвпадат с верните, публикувани след изпита от МОН.

Междувременно неизвестен потребител на “Фейсбук” с името Пейо Яворов публикува ден преди изпита в публичната група за кандидати в Софийския университет следното съобщение: “Успех на всички утре. Дано сте ме научили добре :)”. В същото време, се появиха и други профили на потребители, кръстили се “Елин Пелин” и “Иван Вазов”, които написаха в социалната мрежа, че те няма да се паднат на матурата.

Това е поредното доказателство за изтичане на информация преди изпита, тъй като на матурата за зрелостниците се падна точно Пейо Яворов със стихотворението “Ще бъдеш в бяло”. “Няма такова нещо, че темата се тегли сутринта преди матурата. Темата се знае предварително, но само от 3-4 човека”, пише още източникът на предварителна информация, нарекъл себе си Пейо Яворов. По-надолу в коментарите “Яворов” обещава да помогне с предварителна информация и за други предстоящи изпити и уверява загрижени кандидат-студенти, че “няма как да го хванат”.

От МОН увериха, че ще започват спешна проверка ще сезират МВР за случая. За момента единствените наказани за преписване са няколко десетки ученици и един квестор, който вероятно е подсказвал. Анулирани са работите на 34 зрелостници – 18 от тях са преписвали, на 16 са подсказвали с мобилна техника.

——————————————————————————————————————————–

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *