Медийно разследване доказа търговия с верните отговори на матурите

0

изпитВъпреки сериозните мерки за сигурност, предприети от Министерство на образованието (МОН), екип на Нова ТВ разкри изтичане на информация за матурите на дванайсетокласниците. От медията са се свързали с човек, който предлага верните отговори на матурите по български език и по география срещу 200 лева. Репортерът на медията получава обещания есемес с отговорите на матурата по български език час и половина след началото на изпита. Купените отговори напълно съвпадат с верните, публикувани след изпита от МОН.

Междувременно неизвестен потребител на “Фейсбук” с името Пейо Яворов публикува ден преди изпита в публичната група за кандидати в Софийския университет следното съобщение: “Успех на всички утре. Дано сте ме научили добре :)”. В същото време, се появиха и други профили на потребители, кръстили се “Елин Пелин” и “Иван Вазов”, които написаха в социалната мрежа, че те няма да се паднат на матурата.

Това е поредното доказателство за изтичане на информация преди изпита, тъй като на матурата за зрелостниците се падна точно Пейо Яворов със стихотворението “Ще бъдеш в бяло”. “Няма такова нещо, че темата се тегли сутринта преди матурата. Темата се знае предварително, но само от 3-4 човека”, пише още източникът на предварителна информация, нарекъл себе си Пейо Яворов. По-надолу в коментарите “Яворов” обещава да помогне с предварителна информация и за други предстоящи изпити и уверява загрижени кандидат-студенти, че “няма как да го хванат”.

От МОН увериха, че ще започват спешна проверка ще сезират МВР за случая. За момента единствените наказани за преписване са няколко десетки ученици и един квестор, който вероятно е подсказвал. Анулирани са работите на 34 зрелостници – 18 от тях са преписвали, на 16 са подсказвали с мобилна техника.

——————————————————————————————————————————–

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *