Меглена Кунева се срещна с бивши министри на образованието

0

IMG_9545Министърът на образованието и науката Меглена Кунева обсъди спешните промени в сектора със свои предшественици. Министър Кунева изтъкна пред колегите си, че образованието е сфера, в която приемствеността е много важна и разчита на всеки да обмени идеи от своя опит. В срещата, продължила повече от два часа в МОН, участваха проф. Георги Фотев, доц. Марко Тодоров, проф. Иван Лалов, доц. Веселин Методиев, проф. Владимир Атанасов, проф. Даниел Вълчев, проф. Сергей Игнатов, проф. Николай Милошев, проф. Анелия Клисарова, доц. Румяна Коларова и проф. Тодор Танев.

Министър Кунева посочи, че новият Закон за предучилищното и училищното образование дава възможност да се разгърнат идеи и стъпки, за които са правени опити и преди, но не са се случили. По думите й отдавна се говори за качество на образованието, но едва сега има възможност качеството да се провокира чрез определянето на държавната субсидия за висшите училища. Бившите министри, значителна част от които са преподаватели и учени, коментираха новите учебни програми и изработването на новите образователни стандарти. Всички участници заявиха, че във всеки един момент министърът и МОН ще имат тяхната подкрепа за реформите, които се правят в училище за преодоляване на неграмотността, за свързването на образованието и науката с професиите. Тук акцентът бе поставен върху промените в Закона за професионалното образование. Отчетено бе, че бизнесът е узрял да помага за професионалното образование, като частната инициатива в тази сфера заслужава подкрепа от МОН. Лансирани бяха идеи как да се засили квалификацията на учителите, обсъден бе и проблемът със застаряващите учители и липсата на млади кадри в сектора.

Един от дискутираните въпроси бе как държавата чрез финансирането да дисциплинира висшите училища да разкриват приоритетни за икономиката специалности. Коментиран бе проблемът с изтичането на младите учени в чужбина и състоянието на БАН. Сериозен акцент по време на срещата бе поставен върху дейността на Националната агенция за оценяване и акредитация и липсата на контрол на качеството там.

Участниците в срещата се обединиха около мнението, че в България трябва да се подготвят лидери – не за министри, а хора-експерти, които могат да взимат решения.

На следващата среща министърът и нейните колеги ще обсъдят проблемите в науката. Меглена Кунева благодари на колегите си и определи срещата като една от най-стимулиращите, откакто е министър на образованието и науката. Тя изпрати гостите си с подарък –  факсимилно издание на Рибния буквар с поученията на Петър Берон, създаден с огромна любов за българските деца през 1824 година.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *