Лятна музикална академия 2013

През септември ще се проведе пета Лятната музикална академия, организирана от Нов български университет. Лятната музикална академия е насочена към джаза, поп музиката и класиката, към импровизацията и интерпретацията и към изпълнителското майсторство.

Лятната музикална академия към Нов български университет е основана през 2009 г. с идеята да предлага летен семестър и с основен приоритет въвеждането на интензивно обучение от преподаватели с международен опит и популярност, в ексклузивни дисциплини и актуална тематика.

През 2013 Лятната музикална академия обединява Майсторските класове на легендата в джаза – Милчо Левиев – САЩ, пианист и композитор; на един от най-търсените световни джаз музиканти – Франциско Мела – САЩ, барабанист на Куинси Джоунс, Джо Ловано, Маккой Тайнър, Джон Скофийлд и др.; на изключителния контрабасист и композитор Петър Славов – България/САЩ, който покорява световните подиуми с музиканти като Джо Ловано, Куинси Джоунс, Данило Перез и др. и на признатата по международните сцени джаз певица и вокален педагог Вики Алмазиду – Гърция.

Един от основните приоритети на Академията е менажирането през годината на най-добрите млади музиканти след тяхното участие в Майсторските класове. В сътрудничество с най-добрите джаз клубове в София, с международни джаз фестивали, с партньори в Чехия, Гърция и други страни се реализират редица престижни участия.

Завършилите участници от Майсторските класове класовете получават Сертификат от Нов български университет.
Към Нов български университет е учреден и Фонд „Милчо Левиев & Вики Алмазиду”, който подпомага и стимулира младите изпълнители в Лятната музикална академия в тяхното обучение и професионално развитие, чрез отпускане на ежегодни годишни стипендии и частично покриване разходи за участие на изявените студенти. Най-добрите участници от Майсторските класове на Лятната музикална академия 2013 ще получат и годишни стипендии от Фонда.
Класовете през 2013 г. са:

noti-300x204
Майсторски клас “Аранжиране и импровизация в джаз ансамбли”
на Милчо Левиев –пиано, САЩ – за джаз и класически музиканти
2 – 12 септември, 2013, Аула, Нов български университет
Майсторски клас “Нови тенденции в съвременния джаз”
на Франциско Мела – перкусии, САЩ – за всички видове инструменти
3 – 12 септември, 2013, Зала Университетски театър, Нов български университет
Майсторски клас “Импровизация, Пърформанс, Диалог”
на Петър Славов – контрабас, България/САЩ – за всички видове инструменти
3 – 12 септември, 2013, Аула, Нов български университет
Майсторски клас “Изкуството да пеем”
на Вики Алмазиду – вокал, Гърция – поп и джаз пеене, етно-джаз, уърлд мюзик
2 – 12 септември, 2013, зала 501, Корпус I, Нов български университет

 

Още по темата четете в младежкия новинарски сайт Teenews.eu!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *