Люсиен Хейсенс ще бъде удостоен с почетното званието „Доктор хонорис кауза”

vuzfНа свое заседание, проведено на 26 януари 2016 г., академичният съвет на ВУЗФ прие единодушно решението за присъждане на почетното звание „доктор хонорис кауза” на висшето училище на Люсиен Хейсенс, изпълнителен директор на KBC Bank & Insurance и председател на Надзорните съвети на СИБАНК и на ДЗИ, като част от KBC Груп.

Отличието се присъжда за приноса на Хейсенс в управлението и развитието на KBC Bank&Insurance България и Европа, както и за създаването на съвместната магистърска програма “Иновации и бизнес процеси в застраховането” между ВУЗФ и ДЗИ.
Професионалният път на Люк Хейсенс започва през 1977 г., когато се присъединява към Kredietbank N.V. Последователно заема постовете валутен търговец, представител на банката и управител на клоновете в Хонконг, Бахрейн, Лос Анжелис и Антверпен. През 1994 г. се издига до генерален мениджър на Kredietbank в Антверпен. След сливането на банката с ABB-Insurance и CERA (Centrale Raiffeisenkas) Bank и създаването на КBC Bank&Insurance Holding през 1998 г., през 2000 г. Хейсенс става старши генерален мениджър на KBC Bank. От 2011 г. е изпълнителен директор на KBC Bank&Insurance и член на Изпълнителния съвет на KBC Group. От 2014 г. е председател на Надзорните съвети на Сибанк и на ДЗИ, които са част от KBC Group.

Тържествената церемония по връчване на почетното отличие ще се състои на 19 февруари 2016 г., от 11.30 часа в хотел „Риу Правец Ризорт“. На събитието ще присъстват официални лица от централата на KBC Груп в Брюксел, представители на българския и на европейския финансов елит.

Люсиен Хейсенс ще бъде 7-мият носител на престижното научно звание “доктор хонорис кауза” на ВУЗФ. Досега в историята на висшето училище това най-високо отличие е било присъждано на д-р Фернандо Монтес-Негрет през 2013 г., д-р Питър Хайду през 2011 г., д-р Клаус Юнкер през 2009 г., д-р Лука Доков през 2008 г., д-р Райнхард Бауермайстер и д-р Гюнтер Краузе през 2007 г.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *