Луксозен двуезичен албум, посветен на България, с премиера и изложба в Съюза на архитектите на 12 март

0

Луксозно двуезично издание, посветено на България, излезе в навечерието на националния ни празник! Книгата „Българската съкровищница” (ИК „Сиела”) с автори Румяна Николова и Николай Генов разказва за интересни и не достатъчно познати природни и исторически паметници по земите ни и съдържа над 1000 цветни фотографии. Премиерата на албума, съпроводена с изложба на част от снимките в него, ще се състои на 12 март от 19:00 часа в Съюза на архитектите.

450 страници и над 1000 цветни фотографии са събрани в луксозното двуезично издание с твърди корици „Българската съкровищница”. Новият албум на Румяна Николова и Николай Генов ни повежда на смайващо пътешествие из красиви кътчета в България, запознавайки ни отблизо с вековната история и култура по нашите земи.

Сред разгледаните в ценната книга теми са вековните букови гори на резерватите в Национален парк „Централен Балкан” , 18-километровият подземен лабиринт край село Боснек в лицето на пещера Духлата, едно от най-старите живи дървета в Европа – летният дъб в село Гранит, датиращ от 345 г., Рогозенското съкровище, скалните обители в Шуменското плато и др.

Авторите отделят специално внимание на 16-те български паметници, природни богатства, обичаи и практики, които попадат в списъка на ЮНЕСКО – от Рилския манастир и Свещарската тракийска гробница до Боянската църква, Национален парк „Пирин”, езерото Сребърна и сурвакарите.

Николова и Генов ни напомнят и за богатствата в многовековната ни история и култура – от жилища от неолита, които можем да видим днес край Стара Загора, най-старото обработено злато в света и най-стария надпис на кирилица в скален манастир край поповското село Крепча до фолклорната пъстрота по поляните на Рожен и мартеницата.

Премиерата на книгата и откриването на фотоизложбата, посветена на нея, ще бъде на 12 март (вторник) от 19:00 часа в зала 1 на Съюза на архитектите в България (ул. „Кракра” 11). Изложбата, която съдържа 25 пана със снимки от албума, може да бъде видяна там в периода 11-15 март.

Румяна Николова и Николай Генов са добре познати със заглавията „1000 страници България”, албума „България: природа, човек, цивилизации” и екзотичния пътепис „Спирки под южния кръст”, посветен на Южна Америка. В новата си, седемнадесета съвместна книга, двамата неуморни пътешественици се връщат към вечната тема – България, за да ни напомнят още веднъж колко красива и разнообразна е нашата страна.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *