Кратък, лесен и забавен наръчник за най-популярните правописни грешки в българския език

0

Голяма част от хората днес не обичат да пишат, тъй като българският език и граматика имат своята сложност и много често се допускат различни правописни и пунктоационни грешки.

Грешките са навсякъде – в социалните мрежи, във вестниците, по витрините, както и в новата порция ученически и кандидат-студентски бисери всяка година.

Броени дни преди празника на българската просвета и култура 24 май, екипът на Uchi.bg състави кратък, лесен и забавен наръчник за най-популярните правописни грешки, които допускаме в ежедневието си всички – и ученици, и възрастни. Нека си ги припомним сега – в разгара на матурите и предстоящите кандидат-студентски изпити, за да намалим поне малко бисерите, над които ще се смеем за поредна година!

 1. На български език няма дума, която в множествено число да завършва на “Й”. Ако попаднете на такава дума – това е или римски император (Клавдий), или химичен елемент (калий). Но “функций” и “инструкций” не са в множествено число, а грешно изписани.
 2.  Думата отверТка за изненада на някои хора съдържа цели два пъти буквата “Т”.
 3. Един от най-често използваните материали в строителството се нарича “стиропор”, а стерео-пор е съответното животно със стерео слушалки.
 4. Пише се “безспорно”, а не “безпорно” – второто е прекалено тъжно.
 5. . Не знам, не разбрах, не мога, не искам се пишат отделно, за разлика от неграмотен (но ние не сме такива).
 6. НемАрлив се пише с “А”. Думата идва от немара (нехайство) и няма общо с нищо мърляво.
 7. Втората буква на думата чЕкия е “E” и означава нож.
 8. НОЙ и НОИ са две различни неща. Ной е направил Ноевия ковчег по време на потопа, описан в Библията. НОИ или Национален осигурителен институт е публична организация, която управлява средствата на държавното обществено осигуряване у нас.
 9. Пише се деца, а не “детса” и в същото време прилагателното е детски, а не “децки” или “детцки”.
 10. Пустошта е eдинствената българска дума с “шт”, за разлика от нощта (и в никакъв случай “ношта”).
 11. Месеците на български НЕ се пишат с главна буква, за разлика от английските им съответствия.
 12. Един от най-хубавите периоди в живота на всяка жена е майчинството, а не “маЕчинството” или “маИчинството”. Майки, хубаво е да го разберем, преди децата ни да започнат да ни поправят!
 13. И не на последно място, за да прекратим полемиките къде се слага пълен член, ще припомним, че думата с пълен член е тази, която върши действията. Онези, които вече имат интимен живот, ще разберат за какво става въпрос. Ако ви се наложи например да напишете загадъчно-информативното съобщение “МагазинА няма да работи в следващите две седмици”, бъдете сигурни, че е правилно да използвате пълен член.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *