Коя е една от най-добрите външни изолации?

Външна изолация започна да се поставя масово и дори старите къщи и блокове, биват санирани с тази цел. Безспорно външната изолация е необходимост от първостепенно значение, защото тя спомага намаляването на шума, запазването на топлината, безопасността от пожари и дишащи стени. Дали, обаче така широко използваните фибран и стиропор са най-добрите външни изолатори или има по-добро решение?

На първо място външна изолация, която е от стиропор или фибран с дебелина по-малка от шест сантиметра е нерентабилна. Множество професионалисти и инженери са на мнение, че изолация под тези шест сантиметра е неизгодна, както от инженерна гледна точка, така и от икономическа, поради спецификата на външните страни в страната. Няма значение, дали те са тухлени, панелни или стоманено бетонни етажни плочи например. Когато се прави изолация на цяла сграда от външната страна и тази сграда е голяма, то е добре да се направи проект за топлинна ефективност. Обикновено слабите места, които изискват изолация от външен тип са фасадите, покривите и мазетата евентуално, но ако нямате ви съветваме да изградите като преди това трябва да потърсите професионалисти във външните ремонти.

Един от най-добрите материали за външна изолация!

Досега не споменахме изолацията на фасадите с минерални вати. Най-добрата от тях и най-изолираща е каменната вата. Тя покрива всички съвременни изисквания за изолиране на шума, за пожарна безопасност и най-вече не запечатва стените, а им позволява да дишат. Тези три показателя са основни за добрите външни изолационни материали. Например панелните блокове имат нужда от поставянето на по-дебел слой топлоизолация, както на стените, така и на тавана, за да е ефективно спестяването на топлина.

Ако вземем под внимание, че едно домакинство например проветрява добре жилището си всекидневно, няма силен шум около сградата и пренебрегнем опасността от пожари по долните етажи на сградата, плъзващи и на горе, то качествата по изолиране отвън на фибрана и стиропора се доближават до тези на каменната вата. Но това в един голям и съвременен град е непосилно, така че каменната вата си остава първенец за външна изолация.

Винаги е добре да се поставя около 8 до 10 сантиметра изолация от каменна вата, за да е ефективно приложението и. Освен това завършващото покритие на фасадата трябва да бъде от минерална мазилка или силиконова такава, за да се постигне максимално изолиране от шум, пожарна безопасност и дишане на стените.

Единствения недостатък на каменната вата, който определя и по-слабото ѝ използване за външни фасадни изолации, е по-скъпата и цена на фона на останалите изолационни материали. Но тя има доста по-голяма ефективност и трайност, така че малко по-високата цена си заслужава инвестицията.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *