Кои са най-предпочитаните платове за спални комплекти?

0
Спални комплекти

Повечето хора прекарват значително време в проучване на възглавници и матраци и често изборът на спални комплекти остава на заден план. Правилно избраните материи обаче са ключът към добрия и качествен сън. Когато човек купува своите нови чаршафи и завивки е добре да се съобрази с декора в спалнята. От това зависи и завършения вид на помещението. 

На какви платове да се спрете?

Пазарът днес предлага многообразие от естествени и изкуствени материали на изработка. Ето няколко съвета за избор на платове:

1. Памук

Това е много популярен избор, когато става въпрос за текстил за спални комплекти. Направен е от пухкавите влакна на памуковото растение. Този плат е издръжлив и здрав, може да се пере често без да се захабява, понася добре боята, поддържа комфортна телесна температура и е хипоалергичен. Луксозните памучни материи се усещат меки и освен това имат по-лъскав външен вид, както и по-добро абсорбиране на влага. 

2. Ранфорс

Съставен е от 100% памук, но разликата е, че има повече нишки по повърхността, отколкото отдолу. Това го прави по-гладък и с по-фина лъскавина. Чаршафите от този вид се отличават с голяма здравина, мекота и по-малка свиваемост спрямо други видове. Спалните комплекти от този материал са хипоалергични и са все по-често избирани в обзавеждането на детски стаи. 

3. Тенсел 

Спалните комплекти от този вид се произвеждат от целулозни влакна от евкалиптови дървета. Той набира популярност като алтернатива на памука. Tencel обикновено се счита за по-екологичен, тъй като е направен от устойчиви и бързо растящи дървета и е създаден с помощта на така наречения „затворен цикъл“ — няма изтичане на химикали в заобикалящата екосистема. Освен това е мек, държи хладно през лятото, отвежда влагата от кожата, издръжлив е и дълготраен. Този плат има по-гладко усещане от памука, което на някои хора може да не се хареса.

4. Бамбук

Тези спални комплекти са много модерни. Направени са от влакна от растението бамбук. Платовете са изключително леки и могат да предложат превъзходно охлаждане. Този вид спални комплекти са издръжливи, меки и попиват добре влагата. Недостатък е, че тъканите изискват по-нежна грижа от памука или тенсела. Те също така се намачкват по-лесно и могат да бъдат по-скъпи.

5. Полиестер

Това е синтетично полимерно влакно и е изцяло направено от човека. Полиестерният плат е изключително издръжлив, устойчив на намачкване, пере се лесно и има достъпна цена. Минус е, че не е особено дишаща материя, което означава, че може да улавя влага и топлина. И въпреки че полиестерът не се износва и изтънява с течение на времето, прекомерното пране може да го съсипе.

6. Лен

Ленените платове предлагат охлаждащи свойства. Те са антимикробни и имат естествен цвят, така че не се нуждаят от боядисване. Недостатък им е, че влакната на лененото растение са много нееластични. Това означава, че спалните комплекти от този вид ще се мачкат прекалено лесно.

7. Сатен

Той е гладък, плътен, лъскав материал, който наподобява коприна по външен вид и качество. Издържа до 300 измивания, без да губи нито яркост, нито блясък. Той дължи своите свойства на двойното тъкане от усукани нишки: колкото по-силно е усукването, толкова по-лъскава и гладка се оказва тъканта. Сатенено спално бельо е много по-скъпо, но и издържа по-дълго.

8. Коприна

Коприната е естествено протеиново влакно и много луксозен материал. Изтъкана е от влакна, създадени от копринени буби. Спалните комплекти от този плат са чудесни както за затопляне на тялото през зимата, така и за охлаждане през лятото. Тези платове са много гладки и луксозни. Основният недостатък на копринените чаршафи е цената те могат да бъдат изключително скъпи. Хлъзгавото усещане при коприната, както и сатенът може да бъде и недостатък в зависимост от личните предпочитания. Решение за този проблем са моделите с ластик, които са изключително удобни при поставяне. 

Спални комплекти

Как да изберете?

Когато дойде моментът да избирате новите си чаршафи, добре е да се съобразите със сезонността. За зимата най-добри ще бъдат тъканите със затоплящ ефект, като лен, коприна, смесени тъкани на ленена основа. В топлите месеци гладките платове с охлаждащ ефект са по-приятни. Такива са лен и коприна, но също и сатен. Ако искате завивката ви да има плътност, имате нужда от комплекти от лен, памук или бамбук в състава. Когато кожата ви е чувствителна и склонна към алергични реакции, бамбуковите материи са най-добрият избор. Има най-различни размери в зависимост от тези на вашето легло.

Как да ги поддържате правилно?

Специалистите съветват, че е освен правилния избор е необходимо и специалното отношение към чаршафите, пликовете, възглавниците, матрака и всичко, което ще допринесе за спокойния ви сън. Добре е да сменяте редовно спалните комплекти, тъй като докато спите остават епителни частици на кожата върху него. Честата смяна предотвратява появата на бактерии и акари по повърхността, които могат да причинят болести на дихателните пътища и не само. 

Различните платове имам специфични изисквания и начини на пране. Добре е да се запознаете с препоръките на производителя, които обикновено са указани на етикета или опаковката. Ленът и памукът са тъкани, които можете да перете в пералня и да сушите в сушилня, то при коприната има специфични изисквания — пере само ръчно и се суши на открито.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *