КНСБ иска увеличение на заплатите на младите университетски преподаватели

От 850 до малко над 2000 лв. – така варират заплатите в държавните висши училища, стана ясно вчера на форум в КНСБ, организиран от Национален браншов синдикат “Висше образование и наука”. На дискусията присъстваха президентът на КНСБ Пламен Димитров, образователният министър Красимир Вълчев, председателката на парламентарната комисия по образование и наука Милена Дамянова, десетки ректори на ВУЗ-ове, представители на студентските съвети.

Според изследване, представено на форума, в четири държавни ВУЗ-а средната заплата на преподавателите е под 1 000 лв., което е като крайно негативна тенденция за сектора.

Според данните на синдикат ВОН с най-ниски доходи са работещите в МГУ, после в ХТМУ, следват ги УАСГ и ВСУ „Любен Каравелов“. На другият полюс са училищата с най-високи заплати – ИУ Варна, МУ – Варна, Техническия университет в София, както и Пловдивския университет. Добре платени остават университетите с повече студенти- УНСС, Пловдивският, Югозападният и Икономическият университет във Варна. С много студенти, но ниско платени са Софийският и Техническият университет в София. Мезицинският университет остава с високо платени преподаватели, но с нисък брой студенти.

Статистиките показват, че тези заплати не са и в такава висока корелация с броя на студентите, а по-скоро са резултат от добро или лошо управление, заяви пред участниците Лилия Вълчева, председател на НБС ВОН. Тя призова част от университетите да намалят администрацията, която на места тежи прекалено много върху разходите им.

Трябва да се намали приема и финансирането по част от професионалните направления във висшето образование, каза министърът на образованието Красимир Вълчев. Това са предимно създадените в последните 25 години специалности.

Става дума най-вече за професионални направления „Икономика“, „Администрация и управление“, както и „Туризъм“. За повечето позиции там е необходимо средно образование, посочи просветният министър. Ще се стимулира приемът в инженерните професионални направления, а така също и в аграрните и педагогическите, тъй като там има най-голям недостиг на кадри.

Работещите с висше образование в столицата са 27,5 % и само 3% са с основно или по-ниско образование, заяви кметът на София Йорданка Фадъкова, която беше гост на дискусията. По думите и 1/3 от гражданите в София са на възраст 15-34 г., което е окуражаващо, защото по-голямата част от тях работят и учат
Според КНСБ най-онеправдани са младите асистенти, които средно получават 600-700 лв. месечно. Тези заплати трябва да бъдат увеличени с най-малко 20 на сто, заяви председателят на ВОН Лили Вълчева, която припомни и миналогодишното искане на КНСБ – най-малко 700 лв. начална заплата за млад преподавател.

Цялото изследване вижте тук

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *