„Книги за смет” празнува 10-ти рожден ден в 15 града

0

За поредна година Kaufland България  е основен партньор на една от най-мащабните екологични инициативи у нас

 

С национално турне в 15 града една от най-мащабните екологични инициативи у нас, която поощрява едновременно рециклирането и четенето – „Книги за смет“, ще отбележи 10 години от своето първо издание. За пореден път Kaufland България е основен партньор на „Книги за смет” и ще бъде домакин на инициативата в рамките на няколко уикенда през май, юни и септември.

Добре познатият регламент на „Книги за смет“ предвижда всеки донесъл килограм годна за рециклиране пластмаса да получи в замяна книга по избор. Kaufland е традиционен партньор на инициативата от 2019 г., като всяка година компанията осигурява локации за провеждане на събитията на кампанията и средства за отпечатването на книгите, които участниците получават. В резултат на партньорството с търговската верига инициативата непрекъснато разширява обхвата си. След като миналата година тя се състоя в девет града, за своя десети рожден ден „Книги за смет“ ще посети общо 15. Сред тях има такива, в които кампанията никога не е гостувала до момента, като Карлово, Видин, Силистра, Хасково и Петрич.

Първият етап на 10-годишното издание ще се състои през май и юни на следните дати и в следните градове: 

21 май, събота:

 • Карлово: паркинг на Kaufland Карлово на ул. „Теофан Райнов“ № 72. 

22 май, неделя:

 • Видин: паркинг на Kaufland Видин на бул. „Паноя“ № 41. 

28 май, събота:

 • Плевен: паркинг на Kaufland Плевен на ул. „Сан Стефано“ № 80;
 • Велико Търново: паркинг на Kaufland Велико Търново наул. „Краков“ № 2Б;
 • Варна: паркинг на Kaufland Варна на ул. „Девня“ 24.

29 май, неделя:

 • Русе: паркинг на Kaufland Русе на бул. Липник № 8;
 • Силистра: паркинг на Kaufland Силистра на ул. „Н. Й. Вапцаров“ № 8. 

4 юни, събота:

 • Хасково: паркинг на Kaufland Хасково на бул. „Съединение“ № 44.
 • Кюстендил: паркинг на Kaufland Кюстендил на бул. „Македония“ № 10.
 • Петрич: паркинг на Kaufland Петрич на ул. „Първомайски път“ № 1.

5 юни, неделя:

 • Стара Загора: паркинг на Kaufland Стара Загора на ул. „Стамо Пулев“ № 2.

Във всички градове събитията започват от 10 часа и продължават до 13 часа. Второто издание на „Книги за смет“ 2022 ще се състои през септември в София, Пловдив и Бургас и други градове, като повече подробности за есенните събития ще бъдат обявени допълнително.

Организаторите препоръчват на желаещите да се включат в „Книги за смет“ да носят пластмасата изпразнена от съдържание, почистена и смачкана, за да заема по-малко място. Те припомнят, че сред отпадъците, които няма да бъдат приемани, са блистери от лекарства, туби от масла, домакински електроуреди.

Kaufland България подкрепя каузата на фондация Credo Bonum и издателство Smart Books, които са създатели на „Книги за смет“, в контекста на дългосрочния ангажимент на компанията за ограничаване на пластмасата за еднократна употреба, предотвратяване на нейното използване, повече рециклиране и по-устойчиви опаковки. Компанията прилага в България RЕset Plastic – стратегията срещу замърсяването с пластмасата на Schwarz Group, част от която е Kaufland. В дългосрочен план търговската верига има за цел да намали употребата на пластмаса с минимум 20% до 2025 г. и да има 100% рециклируеми опаковки на продуктите собствена марка.

Други дългогодишни партньори на инициативата са Община Пловдив, Община Бургас и Община Велико Търново, както и Българо-американска кредитна банка и някои от водещите български книжарници и издателства. Традиционен партньор на събитието е „ЕКОПАК България“, които осигуряват контейнери за събиране на пластмасовите отпадъци и са ангажирани с извозването, сортирането и предаването за рециклиране на събрания отпадък. От първото издание на „Книги за смет“ досега в резултат на кампанията у нас са рециклирани близо 100 тона пластмасови отпадъци и са раздадени над сто хиляди книги. Повече информация за инициативата може да откриете на страницата на кампанията във FB/knigizasmet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *