Кметове ще се включат в екипите по обхват на деца в образователната система

0

Кметовете на по-малките населени места активно се включват в екипите по обхват и приобщаване на деца и ученици в образователните институции. Това стана ясно по време на посещение на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев в Павел баня и село Братя Даскалови. Кметовете и кметският наместник от десетте села в община Павел баня обикалят по адреси заедно със специалистите от Регионалното управление на образованието в Стара Загора, социалните работници и полицаите, за да убеждават родителите да изпращат децата си на детска градина и училище.

Екипите в двата района са започнали работа, като са включили и медиатори. Те заявиха, че са достатъчно мотивирани и ако сега в цялата страна бъдат привлечени децата обратно в училище, в бъдеще ще има достатъчно образовани родители. Министър Вълчев ги посъветва да съсредоточат усилията си върху 5 и 6-годишните, защото е най-важно те да бъдат ограмотени и да не натрупат пропуски преди първи клас.

По време на срещите в двете общини представителите на екипите по обхват споделиха, че нямат проблем с необхванати деца и ученици, но често учениците отпадат в по-горните класове. Като основни причини те посочиха културните различия, сключването на ранни бракове и дори започването на работа от децата. Директорите и учителите могат да се възползват от възможността да предлагат семейни помощи в натура, като се съобразят с индивидуалните нужди на всяко дете. Благодарение на промените в Правилника за прилагане на Закона за семейните помощи предписанията на педагогическите специалисти ще бъдат задължителни за Агенцията за социално подпомагане, добави министър Вълчев. Той призова да не се прикриват отсъствия и заяви, че министерството ще прави активни проверки за отсъстващите от училище.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *