Как ще изглежда класната стая на бъдещето?

Как ще изглежда класната стая на бъдещето, каква е новата роля на учителя във време, когато цялата информация е достъпна свободно за учениците и как решението Classmate PC на Intel може да добави стойност към образователния процес? Това са част от въпросите, които бяха засегнати в рамките на семинар на тема „Intel – powered Classmate PC в учебния процес”, организиран от издателството на мултимедийни знания Сирма Медия, което е част от Сирма Груп. Събитието се проведе на 8 юни в столичното 23 СОУ „Фредерик Жолио Кюри”.

В семинара се включиха учители от шестте училища, които вече са включени в пилотната програма за въвеждане на Classmate PC и на практика са първите в страната, чиито ученици могат да се докоснат до новите образователни технологии. Това са ПМГ „Акад. проф. д-р Асен Златаров“, гр. Ботевград, МГ „Д-р Петър Берон”, гр. Варна, СОУ „Св. Паисий Хилендарски”, гр. Златица, 30 СОУ „Братя Миладинови”, гр. София, 41ОУ „Патриарх Евтимий”, гр. София, както и 59 ОДЗ „Елхица”, гр. София.

Гостите г-н Адриан Чоройану мениджър бизнес развитие на Intel за Българи и Румъния и г-н Дейвид Варсеги, специалист по поддръжката на Classmate PC с дълъг опит при внедряването на решението в училища в Македония, Унгария, Полша и др. съвместно с екипа на Сирма Медия АД помогнаха на присъстващите учители да се докоснат до новите тенденции в образователните технологии и до възможностите на classmate PC за повишаване на ефективността при преподаване, придобиване на знания и работа в клас.

„В 21 век информацията вече не е нито част от училището, нито част от учителя, нито от учебниците. Тя е достъпна навсякъде и проблемът е по-скоро с нейното филтриране“ – заяви Александър Ангелов от Сирма Медия АД, описвайки променящата се реалност в образователната сфера и новата роля на учителя. Според него днес все повече се налага нуждата от пет основни умения: в сферата на технологиите и медиите; ефективната комуникация, критичното мислене, решаването на проблеми, както и сътрудничеството. Classmate PC e интрумент за постигане на голяма цел – адекватен отговор на новите потребности в образованието чрез който учениците вече имат достъп до информация навсякъде и предизвикателството е те да могат да подбират подходящата информация.

Intel и Сирма Медия обединяват усилията си за подобряване на образованието в България от 2009 година. Intel има специална програма Intel® Teach, по която са обучени над 9 милиона учители в повече от 60 държави, сред които над 4 милиона учители от региона на Европа, Близкия Изток и Африка (EMEA). Тя предлага професионално развитие за учители, преподаващи по всички предмети, като им помага да интегрират технологии в своите уроци и да развиват умения за творческо и критично мислене, сътрудничество, както и развиването на интердисциплинарни връзки между изучаваните в училище предмети.

Intel – базираният лаптоп-таблет classmate PC е част от цялостно решение предназначено за средното образивание, което включва хардуер, софтуер, услуги и обучение. Intel поддържа мрежа от водещи компании за образователни технологии по света, които предоставят градивните елементи за цялостно решение, изключително подходящо за внедряване в училишата в България. Сирма Медия е организацията, която въвежда цялостното решение в български те училища.

Дизайнът на Classmate PC e създаден след многогодишни изследвания в сферата на етнографските и човешките фактори, които Intel провежда в реални образователни условия по света. В допълнение, Intel работи с експерти в областта на образованието в университети и организации по света, за да разбере по-добре начина, по който децата учат, и да оптимизира технологиите за употреба в образованието.

Илияна Денчева

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *