Как едно финансово обучение нарисува нови мечти

1 Lubomir_LekovПрез пролетта една финансова институция дръзна да поиска художниците да рисуват…инвестиция. Корпоративен университет Карол за самите творци беше точно толкова непознат, колкото и самите инвестиции. Един амбициозен екип реши, че може да превърне арт мислещите във финансово мислещи (Art Thinkers→F-thinkers). Нещо повече – не просто да ги ограмотява финансово, а да изгражда нова модерна финансова култура.

Колкото и да звучеше невероятно за някои, случи се. На 12 май в Карол започна едно наистина различно обучение – по финанси за арт хора, Арт семестър. И за участниците, и за лекторите това новаторство си беше чиста провокация. Концепцията обаче предвиждаше лекционната част да се допълва и развива от арт работилници, а някои от участниците, бяха и водещи на тези творчески часове. Дизайнът на самото обучение беше направен така, че ученето да се съчетава с творчеството и участието на обучаваните да е напълно естествено. Целият процес се превърна в едно емоционално преживяване.

Това е най-цветното, най-динамичното, най-емоционалното и най-усмихнатото обучение, което съм правила някога, признава Милена Петкова, вдъхновител на идеята и ръководител на проекта. Тя не скри, че това е и обучението, за което е получила най-много комплименти – също толкова сърдечни, цветни и много усмихнати. „Получи ли се? Елате в Арт салона на Карол и вижте сами”, казва Милена. Това, което няма как да видите е, че някои от участниците в Арт семестър вече са инвеститори, допълва тя.Карол

Какво ще видите в клиентския салон на Карол, който арт хората превърнаха в Арт салон? На 12 септември беше официално открита изложбата с творбите на участниците в Арт семестър. Авторски произведения, вдъхновени от новите финансови знания. Някои от участниците добавиха и други свои творби, за да се представят по-цялостно. Майските проекти са събрани в електронен албум, но някои от картините в него вече са продадени, а авторите представиха други свои творби на изложбата. Още при откриването една от тези нови творби беше откупена. Като хубав символ, картината се казва „Дървета на богатството” и е на Юлияна Текова, докторант в НХА, чиято ще бъде следващата изложба в Арт салона на Карол.

Като медиен партньор, Uchi.bg следеше новините и събитията по време на самото обучение. В него имаше от техники за креативно мислене до арт мениджмънт. Всичко това в контекста на управлението на личните финанси. Обърнахме се към няколко от участниците с няколко въпроса:

– С какво беше по-различно за теб участието ти в Арт семестър?

– Знанията, които получи за личните си финанси как ще променят отношението ти към парите?

– Какво нарисува, вдъхновен от новите идеи за финансите?

– Кое беше най-хубавото за теб в това необикновено обучение? 

Йовица Миленов, бакалавър от НХА

1 fun– Участието в Арт семестър за мен първо беше предизвикателство. Нямах идея какво точно ще правим там. Не съм бил на други подобни обучения, но мога да кажа, че всичко, което се случи там за мен беше ново и различно от досегашните случвания в моя живот. За първи път видях света от страната на финансите и научих много неща, които да ми помогнат в бъдеще.

– Знанията, които получих, вече променят живота ми! Първо започнах да си правя бюджет, с който да разполагам за месеца и как бих си сложил някои пари настрани (спестени). Преди да реша да купя нещо, първо да помисля дали това ми е наистина нужно или е просто моментно желание. Най-важното за мен от това, което научих е, че трябва повече да мисля за бъдещето, защото дори и сега да имаме хубава заплата и харчим безотговорно, утре заплатата може да спре, животът ни ще се обърка. Понеже сме свикнали на висок стандарт, ще ни е доста трудно и затова е добре да се мисли от сега.1 Free_team_building_2-300x87

– По време на Арт семестър и срещата с финансите ме накараха да се замисля за мечтите си. Картините, които нарисувах представяха мечтите ми – това че винаги трябва да се стремим към тях, независимо колко недостижими изглеждат.

– Най-хубавото за мен от обучението беше това, че срещнах много нови хора, създадох нови приятелства, научих много за финансите, а и не само за тях. Най-важното – запознах се с хора, които станаха приятели, на които мога да разчитам, приятели, готови да подадат ръка, когато имам нужда. Не е лесно да срещнеш такива хора, а аз ги срещнах именно в Карол. Те не само ме учеха на нови финансови знания, те първо станаха приятели с мен и след това споделиха знанията си с мен. Благодаря на целия екип на Карол!

Angela Minkova (1)

Анжела 4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Анжела Минкова, художник и скулптор

–          По-различно е, защото се съблазних да участвам в опит да се съедини водата с олиото. Знанията ми от този арт семестър доведоха до това , че  си направих фирма, за да мога да се издържам  чрез изкуство, направено за по-широко разпространение.

–          Няма да променят особено отношението ми към парите. Ще го променят, когато от света изчезнат те и религиите.

–          Направих страхотен проект, който надали някога ще се изпълни.

–          Най хубавото беше, когато всички затаиха дъх при първата демонстрация  на техниката ебру.

 

Анастасия Велева, бакалавър от НБУ, графичен дизайн

Анастасия Велева–          За мен участието в Арт семестър беше различно от самото начало. Кратко преди започването му напуснах работата си в CSR Bulgaria, като взех едно дългоочаквано решение – от тук нататък ще развивам собствената си марка Си-арт и за първи път в живота ми ще съм само и единствено творец. Обучението също така съвпадна с времето, когато подготвях дипломната си работа на тема цялостен графичен дизайн на работилницата ми. Обучението в Арт семестър е различно от самата идея – да свържеш две теми като финансите и изкуството не е лека задача, но постепенно всички участници, лектори и организатори се убедихме, че връзката може да бъде намерена в почти всички аспекти на живота. Хареса ми това, че взаимно се обучавахме – както ние получихме знания за финансите, така и финансистите научиха по нещо от нас за изкуството (и не само).1 The-Business-Institute-Color-Logo-Image-265x301

–          Знанията, които получих, вече променят отношението ми към парите. Преди обучението финансовата тема не беше една от силните ми страни. Като човек, ориентиран много повече към хуманитарните науки, финансите ме изприщваха още когато чуя думата. Прекрасно подготвените лекционни части от професионалистите в Карол обърнаха представата ми за финанси. Сега гордо мога да заявя, че се потопих дори и леко в основните понятия и процеси, които със сигурност са ми от полза в момента и за в бъдеще.

–          Към средата на втората седмица в Арт семестъра се прибрах вкъщи и бях зациклила. В такива моменти търсиш вдъхновението около себе си, но този път изчистих съзнанието си, включих таблета, програмата и започнах да рисувам. Не го бях правила от страхотно много време и неусетно след 40 минути беше готова и рисунката – изобщо не е мислена в процеса, а просто следвах вътрешните си стимули и извивката на ръката. Едно емоционално и творческо разтоварване.

По сходен начин проектирах и плаката си за приключването на Арт семестъра. Само не ме питайте какво представляват двете неща – те са това, което са – отговорът се крие във всеки от вас 🙂

01–          Най-хубавото в това необикновено обучение за мен бяха страхотните хора, с които се запознах. Те ми дадоха вдъхновение, сигурност и много позитивна енергия. Сбъднаха и една моя мечта – да рисувам върху вода по време на организирания от Анжела Минкова арт шоп! Сигурна съм, че ще пропусна нещо от хилядите мисли и провокирани емоции, но за това: Ако си творец и търсиш поредното предизвикателство – запиши се в следващия Арт семестър 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *