Как да спрете да закъснявате?

Нека бъдем честни и си признаем, че на всеки му се е случвало да закъснее понякога. Но има и хора, за които  това е по-скоро правило, отколкото изключение. Приятелите им вече са се примирили, че ще трябва да ги чакат, а на работа дори се учудват, ако се появят навреме. Те винаги имат оправдание – изпуснали са автобуса, алармата не е звъннала, изникнало е нещо по-важно в последния момент. Човекът, който се налага да чака, не е никак доволен и с право, защото той губи ценно време. Ако и Вие сте от вечно закъсняващи, не губете надежда. В тази статия ще Ви дадем няколко полезни съвета, с помощта на които да разбиете този лош навик.

На първо място, трябва да знаете, че промяната е осъществима само когато осъзнаете, че проблемът съществува и не е единствено в главата на останалите. Едва тогава ще сте способни да поемете отговорност за действията си и ще спрете да измисляте оправдания. Изпуснали сте автобуса, защото не сте излезли на време от вкъщи и нещо по-важно е изникнало в последния момент, тъй като не сте подредили приоритетите си за деня. Ако искате да се отървете от неприятния навик, първо признайте пред себе си, че той наистина представлява проблем. 

Следващата крачка, която трябва да направите е в посока на това да останете по-организирани. Научете се да се справяте с хаоса, като планирате деня си. За да Ви бъде по-лесно напишете какви задачи трябва да свършите и кога . Не забравяйте да отбележите срещите и всички ангажименти, които сте уговорили с приятели, семейство, колеги и т.н. Отделете достатъчно време в графика си за всяка задача, като отчетете и времето необходимо за придвижване, трафика и другите си задължения. 

Но освен да изброите задълженията си за деня, необходимо е и да ги приоритизиране. За съжаление, често се случва да имаме твърде много задачи и недостатъчно време да свършим всички тях. По тази причина е много важно да се научите да не си губите времето с маловажни неща, докато истинските смислените остават недовършени. Поставете приоритет на задачите, които едновременно са спешни и важни. Разпределете ги в графика си по часове и едва след това поставете около тях, тези които са второстепенни. 

Важно умение, което е необходимо да развиете, е способността да преценявате точно времето си. Много често основната причина за закъсненията е именно това че хората не преценяват точно колко време ще им е нужно. Може би си мислите, че спирката на автобуса е близо и Ви трябват само 5 минути да стигнете, но в действителност те да са 15. Така че, стремете се да обръщате внимание на подробностите – за колко време стигате до работа, на колко минути пеш е спирката и т.н. Постепенно ще станете все по-добри в преценката си и ще намалите закъсненията значително.

Последно, но не и по значение, е още един малък трик. Вероятно ще Ви се стори малко странно, но купете си нов часовник. Да, точно така. Как ще Ви помогне това ли? Много просто. Когато сложите новия аксесоар на китката си, ще имате стимул много по-често да поглеждате към него. А така ще следите и времето, за да не закъснявате. В морето от часовници, изберете дизайн, който наистина Ви харесва и ще носите с удоволствие. Опитайте и сами ще се убедите, че този трик работи.

Това бяха няколко полезни съвета за това как да не карате околните да Ви чакат. Да си закъсняващ човек не е карма или орисия, така че с достатъчно желание и усилия, може да се отървете от този неприятен навик. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *