Как да научите детето си да бъде отговорно към първата си кола

0

Докато някои може да не смятат, че купуването на кола на детето е добра идея, то други пък изтъкват положителните черти от покупката, например, че тя ще го направи самостоятелно и то ще може да пътува без да ви задължава като родител да го карате тук и там.

Това, че купувате първата кола на детето си, не означава, че го разглезвате. Напротив, приемете покупката като урок за него, който ще му помогне да бъде по-независим и по-отговорен към вещ, която вече е лично негова. Но преди това помислете за задължителната проверка на автомобил преди покупка и логистиката, тъй като автомобилите са скъпо удоволствие.

Взели сте предвид всички факти и инвестицията вече е в гаража. Но идва най-важният момент – да научите детето си да бъде отговорно към нея. Знайте, че това няма да се случи за един ден, но ние ще ви дадем няколко насоки как да го постигнете.

Трябва да поговорите с детето си за важността на събитието, което е настъпило в живота му. За всеки тийнейджър притежаването на автомобил е страхотна емоция, но заедно с това върви и отговорността към правилното му поддържане. Ако това не му е обяснено по време на шофьорските курсове, то вие като родител имате задачата да го направите. Пояснете, че правилната поддръжка е ключът към по-дългия живот на колата. 

Разяснете му за всички срокове, които трябва да следи и които трябва да спазва – срок за закупуване на винетка, сключване на застраховка, технически преглед и т.н. Това ще го научи да бъде отговорен и към всички други ангажименти, които му предстоят в бъдеще.

Ако пък подробните разговори и обяснения не дадат нужния резултат, то преминете към действия. Какво ще рече това? Най-просто казано, когато нещо по автомобила се повреди, заради това, че детето е неглижирало явен проблем продължително време, оставете го да търси решенията само. Ако е направило нарушение – да плати само глобата си.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *