Как да играем шах срещу най-добрите гросмайстори в света

0

Играта на шахмат е позната и обичана настолна логическа игра, която се практикува по цял свят. Професионалните играчи се изправят едни срещу други в състезания и шампионати, за да трупат умения, опит и рейтинг. Междувременно аматьорите и любителите на играта също не остават по-назад, практикувайки основно онлайн срещу компютъра или срещу други шахматни ентусиасти. Една от най-големите съвременни платформи за онлайн шах размива границите между аматьори и професионалисти, като дава възможност на всеки играч да се състезава срещу прочути имена в областта на шаха и други известни личности.

Шахматните ентусиасти, които искат да разширят уменията си в играта, вече могат да играят онлайн срещу известни гросмайстори, благодарение на иновативните шахматни ботове в Chess.com. Онлайн платформата, която предлага тази  възможност, е един от най-известните сайтове на тема шах, където освен да практикуват, играчите могат да научат ценна информация, съвети и стратегии от света на тази игра, както и да гледат излъчвания от най-важните турнири и шахматни партии.

Виртуалният отбор на сайта се слави със звездни имена, сред които са някои от най-добрите жени в шахматния свят като Юдит Полгар, Хоу Ифан и Анна Музичук. Състезанието срещу играчи от световна класа е голямо предизвикателство, но както казва майсторът на шахмата и посланик на покера Дженифър Шахади, играта не се ограничава само до целта за победа, тя е също така е „бляскава и забавна“. Въпреки че нейният образ не е сред шахматните ботове, Шахади е активист за популяризиране на мисловни игри като шах и покер, особено сред жените.

Как се появява виртуалният шах

Предшественик на модерните технологии за игра срещу ботове, е класическият виртуален шах, който съществува още от 90-те години на миналия век. Първият онлайн сървър за шахмат е създаден през 1992 г. и се нарича Интернет шах клуб (ICC).

Едно от най-значимите и основополагащи събития в историята на онлайн шаха са мачовете “Човек срещу машина” между гросмайстора Гари Каспаров и компютъра Deep Blue на IBM. Първият мач се провежда през 1996 г., като Каспаров печели съревнованието от шест игри с 4-2. Реваншът през 1997 г. е спечелен от Deep Blue, което отбелязва първата шахматна победа на компютър над световен шампион.

Онлайн шахът продължава да расте по популярност и през новото хилядолетие, когато се появяват множество достъпни онлайн платформи за шах, като Playchess.com и Chess.com. Тези платформи предоставят на играчите възможността да играят срещу опоненти от цял свят, да се присъединяват към турнири и лиги и да участват в уроци и обучения по шах. Освен това сайтовете и онлайн симулаторите се превърнаха в жизненоважен инструмент за шахматистите, тъй като им дават възможност да се упражняват по всяко време и да не губят тренинг.

Човек срещу бот

Новата функция в сайта на Chess.com позволява на всеки играч да избере своя опонент. Освен стандартна игра срещу компютър, всеки месец посетителите могат да се изправят срещу различни професионалисти от света на шаха, а и извън него, с които да премерят виртуално силите си. Ботовете са програмирани така, че уменията им на шахматната дъска да отговарят на ранга и постиженията на конкретния играч, за да направят двубоя по-предизвикателен. Така всеки обикновен играч и посетител на сайта може да премери сили с най-добрата шахматистка в света Judit Polgar или пък да се изправи срещу известния баскетболен изпълнителен директор Дарил Мори.

Освен срещу известни имена, секцията „Играй срещу компютър“ предлага да започнете мач срещу редовните посетители на клуба по шах. Това са обикновени непрофесионални играчи, но страстни любители на шаха със завидни постижения като за аматьори. От информацията на сайта не става ясно дали са базирани на реални личности, но тези ботове идват със своя профил и история, което ги прави доста по-интересни опоненти от стандартната игра срещу машината.

Играчите, които искат да опитат късмета си и да изпробват възможностите си, могат да следят всеки месец кои са новите попълнения в отбора на ботовете. Междувременно на платформата те могат да следят всяка новина и събитие от света на шаха и да подобрят значително знанията и уменията си в една от най-харесваните класически мисловни игри.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *