Какви са плюсовете и минусите на онлайн обучението

Тенденцията за онлайн обучение стана изключително популярна през последните години и продължава да се развива постоянно. Големи компании и образователни институции вече все по-често прибягват до възможностите на електронното обучение и това не е случайно. Методът е изключително достъпен, удобен и интерактивен, но мнозина го смятат за неефективен, тъй като ограничава личния контакт и практиката.

Плюсове и предимства на електронното обучение

На първо място, възможността за дистанционно и електронно учене е изключително лесно достъпна и добре развита. Широката употреба на всевъзможни технологии и електронни устройства предпоставя дигитализацията на различни сфери, включително и на учебната. Ако до преди години студентите прекарваха часове в библиотеката, за да търсят определени учебници и книги, то днес могат да отворят търсачката на браузъра си и да намерят цялата налична информация онлайн. Бързината и достъпността на информацията на една ръка разстояние спестяват изключително много време и усилия, които могат да бъдат оползотворени по друг начин.

Разбира се, онлайн източниците трудно могат да заменят изцяло учебниците и дебелите книги. Въпреки това библиотеката може да предостави само наличните към момента заглавия, докато ресурсите в интернет пространството могат да бъдат необятни. Също така, можете да ги използвате където и когато си поискате и да определите сами своя режим и график за учене и четене, тъй като онлайн ресурсите са на разположение постоянно. Същото се отнася и до повечето онлайн курсове, които ви дават свободата сами да избирате своя график.

Освен това, едно от предимствата на онлайн пространството е, че потребителите могат да придобият умения в конкретни области, независимо от това дали става въпрос за програми с обучителни курсове, университетски програми или чрез самостоятелно обучение. Един успешен пример в областта на самообучението е германският покер играч Феликс Шнайдерс, който успява да усвои тънкостите на играта сам, като гледа видеоклипове за обучение или чете публикации в различни онлайн форуми. А също и настоящият световен номер 1 в шаха е създал собствена онлайн платформа и мобилно приложение за любителите на шаха; Магнус Карлсен дава възможност на любителите на шахмата да се научат да играят шах толкова добре, колкото и той, и то чрез мобилното си устройство.

Благодарение на интернет можете да избирате между огромен брой курсове, платформи за обучение и направления, в които да се развивате. Можете да научите нов език, да завършите цяло образование или да придобиете ново умение. Имате възможността коренно да промените професията и живота си благодарение на необятните опции, които можете да намерите онлайн.

Минуси и недостатъци на обучението онлайн

Разбира се, всяка монета има две страни. Интернет пространството може да бъде изключително полезен източник за някои хора, но мнозина го възприемат и като заплаха. По-възрастните хора и традиционалистите, които предпочитат конвенционалните методи за информация и образование, не одобряват електронното обучение поради редица причини.

Лесно достъпната информация може да има своите негативи. На първо място, лесният достъп и бързината могат да ни направят лениви и изключително нетърпеливи, тъй като сме свикнали да откриваме всичко необходимо само на един клик разстояние. Тази неотложност и достъпност могат да окажат негативно влияние върху възприятията ни, особено за новите поколения, които израстват в изцяло технологично време.

В допълнение към това, огромният поток от информация от различни източници може да ни затрудни в това да открием коя е най-правилната и най-релевантната. Не трябва да се доверяваме на всичко, което можем да намерим в интернет, а да търсим утвърдени и доказали се източници като например реномирани учебни заведения и известни онлайн платформи, които следят за качеството на публикуваните учебни материали.

Друг негативен аспект на електронното обучение е ограничаването на личните контакти и социализирането, което би ни донесло класическото обучение. Въпреки това, макар и да се провеждат онлайн, голяма част от курсовете в интернет се организират в групи, с преподаватели, които преподават в реално време. Така курсистите имат възможност за интеракция и комуникация, дори и през екрана на устройството си.

За мнозина минус може да бъде и необходимостта от самодисциплина и мотивация, които са абсолютно задължителни в електронното обучение. Това важи в най-голяма степен за самостоятелните курсове, при които няма поставени срокове и лимити, а трябва да си ги създадете сами. Нуждата от самодисциплина може да направи онлайн класовете по-предизвикателни, но развитието на това умение ще ви помогне в дългосрочен план. Завършването на онлайн курс показва, че сте решителни, упорити и имате желание да се развивате и да научавате нови неща.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *