Каква екипировка ни е нужна за триатлон

С всяка изминала година триатлонът става все по-предпочитан както от мъжете, така и от жените. Като всеки друг спорт обаче, този изисква наличие на специална екипировка. Сега ще разберем малко повече за този спорт и за избора на правилното облекло и аксесоари за него.

Какво представлява триатлонът

Това е съчетанието от три различни спорта, от което идва и самото наименование. Тук се комбинират плуването, бягането и колоезденето в едно. Това всъщност го прави толкова популярен и интересен, защото за да сте добър триатлонист, трябва да сте добър в трите отделни спорта, което е огромно предизвикателство за цялостната мускулатура на тялото. Тя се натоварва във всичките ѝ групи и това привлича много участници.

Фактът, че едни са добри повече в плуването, а други в колоезденето или бягането, всъщност прави развоя на събитията от състезанията по триатлон непредсказуеми. Ето защо е толкова интересен за публиката и участниците.

Какво включва екипировката

Тя се състоят от: 

  • спрей за слънцезащита;
  • продукти за хранене;
  • екип от горнище и долнище, чорапи;
  • аксесоари – очила, енергийни гелове, лента за глава и т.н.

Екипите за триатлон са проектирани така, че от една страна да осигуряват достатъчно комфорт на триатлета през цялото време на състезанието и от друга – да могат да го носят включително и по време на плуване, каране на колело и бягане. Те използват тъкани и материи, които имат способността бързо да съхнат и да отстраняват влагата, както и да осигуряват подходящо естествено проветрение на кожата.

Как да направите своя избор

Правилно подбраната екипировка за триатлон ще помогне на спортиста да разпредели силите си през цялото време на състезанието и да не напряга мускулите си напразно. Екипът например ще помогне за намаляване на съпротивлението на тялото във водата и ще позволи увеличаване на скоростта при плуване.  От друга страна, необходимо е обувките да са достатъчно меки, така че да поемат неравностите и да не предизвикват излишен дискомфорт.

Велосипедите от друга страна се отличават със своята повишена аеродинамика и използвани свръхлеки материали в конструкцията им. Изискване към тях е максимално лесното управление, което да не напряга излишно мускулите и да ги уморява.

При покупката на цялостно или частично оборудване и екипировка за триатлон е препоръчително избирането на специализиран онлайн магазин, където в една категория можете да откриете всичко необходимо.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *