Изобретения в областта на роботиката и електрониката оглавиха конкурса „Млади изобретатели“

0

IMG_622516-годишният Димитър Рангелов и 17-годишният Стефан Рачев, възпитаници на Софийската професионална гимназия по електроника “Джон Атанасов”, са победителите в тазгодишния конкурс „Млади изобретатели“. Конкурсът се организира от фондация „Миню Балкански“ за трета поредна година, със съдействието на Българската стопанска камара и с финансовата подкрепа на ОВЕРГАЗ и ТЕLELINK.

Димитър и Стефан спечелиха журито с три изобретения, две от които вече се прилагат в практиката. Първото изобретение е брояч на капачки за контрол при производството на плодови напитки, второто е автоматична регулируема система за управление на сгради и процеси, а третото е кола, заобикаляща препятствия, подходяща за хора с увреждания.

Второто място в конкурса си поделиха Илиян Илиев от Езикова гимназия – Пловдив и Константин Димитров от СОУ “Цанко Церковски”, град Полски Тръмбеш. Проектите им са в областта на роботиката и електротехниката. Илиян е разработил робот с автоматично управление, заобикалящ препятствия, а Константин е автор на мобилна метеорологична станция. Благодарение на изобретението си, Илиян Илиев е приет в Дармщатския университет, където има възможността да доразвие проекта си. Младият изобретател обаче иска да произвежда изобретението си в България и то да бъде използвано за обучение на български деца в сферата на роботиката (програмиране, мехатроника, сензорика и т.н.).IMG_6141

Трето място заеха Денислав Кирилов, Мелани Ефтимова и Даниел Велинов от ПМГ “Проф. Емануил Иванов”, град Кюстендил. Те спечелиха журито с проект в областта на опазването на околната среда, по-конкретно – за изследване на екологичните промени в почвите и седиментите.

Победителите в конкурса ще получат техническо оборудване, за да доразвият проектите си и да ги внедрят в практиката. Наградите им бяха връчени лично от проф. Миню Балкански, който подари на младите изобретатели книгата си „Устрем и воля“.

Специален гост на събитието бе посланикът на Република Франция у нас, Н. Пр. г-н Ксавие Лапер дьо Кабан, който в приветствието към участниците в конкурса подчерта, че Франция винаги е гледала с възхищение на нашите учени и изобретатели. “И Франция, и България имат уникалния пример на проф. Миню Балкански, а днес, с изобретенията на тези млади хора, разбирам как примерът става реалност и как пред младите хора пречките да творят и да се развиват падат. Франция винаги е била отворена за младите и талантливи хора, тя продължава да е гостоприемна към всички българи, чиито мечти са достатъчно големи да променят света”, каза френският дипломат.

“Етимологията на думата изкуство произлиза от експеримент. Вие не просто експериментирате и създавате технологии, които да правят живота ни по-лесен, но и създавате изкуството да вдъхновявате, нас възрастните, че зад многото неуспехи, стоят едни млади и будни хора, които успяват въпреки всечко. На нас, предприемачите е поверена отговорността да помогнем в развитието на вашите идеи”. С тези думи председателят на УС на БСК и изпълнителен директор на „Овергаз“ Сашо Дончев поздрави участниците и победителите в третото издание на конкурса.

“Необходимо е по-тясно сътрудничество между училищата и младите учени. Те имат нужда от опит, а пазарът – от млади, креативни и талантливи хора, точно като тези деца”, каза пред участниците в събитието Венцислав Славков – член на УС на БСК и председател на УС на Клъстер «Мехатроника и автоматизация». Той предложи стажуване на възпитаниците на Софийската професионална гимназия по електроника “Джон Атанасов” във фирми, които са специализирани в областта на автоматизацията и роботиката.

——————————————————————————————————————————–

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *