Изложба „Петър Берон. 200 години от издаването на „Рибния буквар“

0

Изложба, посветена на 200 години от издаването на „Рибния буквар“, ще бъде открита на 20 май, 16:00 ч. в Галерия на открито „Градска градина“ пред Народния театър „Иван Вазов“. Екпозицията, подготвена от Централната библиотека на Българската академия на науките представя първото издание на „Буквар с различни поучения“ от 1824 г., станал известен със заглавието „Рибен буквар“, както и неговите издания от 1847 г. и 1850 г., които се съхраняват в библиотеката.

На четиринадесет табла са разгледани Предисловието и отделните раздели на Буквара, най-ранните отзиви за него, а също и предшествениците и следовниците на тази уникална за българското учебно дело книга. В експозицията е включена информация за Петър Берон като учен, просветен деец и дарител.

Представително място е отделено и на останалите четири издания от преди Освобождението, любезно предоставени от Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“, както и архивни документи от Научния архив на БАН.

Петър Берон заема мястото си на един от най-образованите българи за времето си, който пръв обръща поглед към новото, европейското образование, като главен залог за бързо и успешно развитие на зараждащото се новобългарско общество. Неговата грижа за българските училища, за издаване на учебници на български език и за българската просвета откриваме още в послесловието на „Рибния буквар“.

Изложбата е част от инициативите, съпътстващи отбелязването на 155-та годишнина от създаването на БАН и може да бъде разгледана до 28 май 2024.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *