Изложба на БАН показва най-големите дарители на българското образование

Документална изложба, посветена на дарителството в областта на образованието, беше открита в Народното събрание. Експозицията „Да послужа народу си…. Дарителство за образование – традиция и съвременност” представя във фотографии, документи и текстове богатата традиция на дарителство за българското образование. Изложбата е част от научен проект „Култура на дарителство в сферата на образованието: социални, институционални и личностни измерения”, финансиран от Фонд „Научни изследвания“. В проекта участват учени от три института на БАН –  Институт за изследване на обществата и знанието, Институт за исторически изследвания и Институт по информационни и комуникационни технологии.

Темата на изложбата е интересна, но не особено позната страница от историята ни. С тези думи заместник-председателят на Народното събрание Явор Нотев откри експозицията в Клуба на народния представител. Трудолюбието и спестовността на българина се срещат с щедростта за благото на обществото, допълни той. Заместник-председателят на парламента подчерта, че образованието е изведено като национален приоритет и отговорност от страна на 44-тото народно събрание.

През последните дни правителството заявява съществена подкрепа за образователната система. Надяваме се нашите държавници да продължат нататък тази политическа линия и в областта на науката, защото тя също се нуждае от много сериозна подкрепа, заяви по време на откриването зам.-председателят на БАН чл.-кор. Васил Николов. „Образователната система в нашата държава възниква по времето на цар Борис Първи, а благодарение на българските книжовни школи, възникнали в Охрид и в Преслав, кирилската азбука достига до всички славянски народи“, обяви той и припомни, че 1500 училища възникват на територията на България в периода от 1835 г. до 1876 г. „Всички те са създадени със средства, дарени от обикновените хора“, каза чл.-кор. Васил Николов и добави, че хората са дарявали с идеята знанията да се препредават, а завършилите образование в чужбина да се върнат отново в родината. „Държавата днес е в дълг на образованието и науката. Трябва да осигурим възможност на образованите в България хора да останат тук, а не да търсят реализацията си извън пределите на страната“, заяви зам.-председателят на БАН.

Проф. д.с.н. Пепка Бояджиева, ръководител на проекта, част от който е изложбата, съобщи, че експозицията ще бъде представена в различни градове на страната. Общо на 24 табла са представени непознати материали, издирени от големите български архивохранилища, библиотеки и стари периодични издания.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *