Издателство Колибри представя “Тасмания” от Паоло Джордано

0

На 8 декември излезе от печат „Тасмания“ на Паоло Джордано, най-добра книга за 2022 г. според класацията на в. „Кориере дела сера”. От 8 декември ще бъде в наличност и ново издание на романа „Самотата на простите числа“, който изстрелва италианския писател в орбитата на литературните величия.

Тасмания“ (превод: Десислава Шопова, 296 стр., цена: 22 лв., корица: Стефан Касъров) е роман за бъдещето. Бъдещето, от което се боим, но и за което мечтаем, което едва ли ще имаме, ала все още можем да изградим. Общото усещане в нашата епоха е, че вече губим контрол над света и над себе си, и топлият глас на Паоло Джордано го изразява по неповторим начин. Та нали всеки търси своята Тасмания, своята обетована земя, където ще бъде спасен.

Ако ми се наложи, бих избрал остров Тасмания. Намира се достатъчно на юг, за да не му влияят екстремните температури. Сладката вода е в изобилие, той е част от демократична държава и не го обитават хищници, опасни за човека. Не е много малък, но все пак е остров, следователно е по-лесен за защита. Защото ще се наложи да се защитаваме, повярвайте ми.

И за да покаже опасността, надвиснала над днешните поколения, Джордано прави паралел с ядрения апокалипсис, сполетял Хирошима и Нагасаки, описва срещите си с последните живи хибакуша – оцелелите от ада на атомната бомба. Увлекателен и поучителен, „Тасмания“ е сериозен роман, който карат читателя да се замисли над днешните действия на човечеството и да поеме отговорност за бъдещето си.

Паоло Джордано (1982) е доктор по теоретична физика. Добива огромна популярност още с дебютния си роман „Самотата на простите числа“ (превод: Ния Филипова), удостоен с престижните литературни награди „Кампиело“ и „Стрега“ за 2008 г., преведен в 40 страни и филмиран от Саверио Костанцо. Всяка следваща творба утвърждава славата му на забележителен европейски писател, създател на световни бестселъри. Сред тях се нарежда „Човешкото тяло”,  антивоенен роман, но и книга за вината, приятелството и любовта, за човека, поставен в екстремни условия, когото Джордано изследва с голяма чувствителност и с изключително майсторство. С логото на „Колибри“ у нас беше издаден и покъртителният интимен роман „Черно и сребърно“.

„Тасмания“ (2022) е поредният триумф на писателя. Неотдавна френското издание на романа спечели награда „Малро“. Това е високо ценено и престижно отличие, което се явява читателско признание за стойностни ангажирани романи от цял свят.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *