Избират най-значимите научни чудеса на България

NAUCHNITE-CHUDESA-NA-BULGARIA-FINALLРезултатите от класацията Топ 10 на “Научните чудеса на България” ще бъде ясен в края на март. Кампанията е организирана от в-к “Стандарт” и Българска академия на науките (БАН). В рамките на инициативата читателите имаха възможност да номинират и гласуват за онези научни открития, които страната ни е дала на света.

Битката между чудесата е оспорвана – до последно активна подкрепа получават шестият сърдечен тон, откритие на проф. Иван Митев, брауновият газ, “новият холестерол” – тоест хомоцистеинът, за който революционни открития бяха направени в Медицинския университет в столицата. Новите природни антибиотици, кирилицата, киселото мляко и откритото от Джон Атанасов цифрово електронно смятане също водят оспорвана битка.

В края на март ще бъдат наградени и младите талантливи бг учени, които прославят страната ни по различни форуми и състезания в чужбина. Значителна част от тях също бяха номинирани от читателите. Талантите от цялата страна ще получат възможност да работят в лаборатории на БАН с ментори от академията, за да разкрият най-пълно способностите си.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *