Здравното министерство предлага медицинската бележка за отсъствие в училище да отпадне

0

Само четири месеца след въвеждането на електронните извинителни бележки в училище, Здравното министерство има ново предложение за промяна в системата за извиняване на отсъствията на учениците. Вместо текущата практика с медицински бележки, предложението е да се използва амбулаторният лист от прегледа на ученика, сподели министърът на здравеопазването Христо Хинков.

Предложението е стимулирано от множество сигнали за значителните разлики в таксите за издаване на извинителни бележки, като някои от тях дори превишават 50 лева.

“Медицинската бележка е свързана със здравословното състояние на детето. Би трябвало самият амбулаторен лист да отразява това. Тя се оказва излишна. Това трябва да се обсъди с лекарския съюз, имаме тяхното принципно съгласие. Трябва да се проведат разговори и с Министерството на образованието” – коментира Хинков. От своя страна, от Българския лекарски съюз уточниха, че идеята е все още в начален етап.

Припомняме, че през октомври 2023 г. здравното ведомство въведе електронни извинителни бележки за боледувалите ученици, но се оказа, че всеки лекар сам може да определя таксата за издаването им, което доведе до голяма вариация в тарифите.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *