За 12 поредна година МОН връчи наградите “Питагор”

0

„Българските учени имат огромен принос в европейската и световна наука и това трябва да се знае. Признанието да си учен е свързано с денонощен всеотдаен труд, но резултатът от него не се вижда веднага. Необходимо е време, за да могат учените да го споделят. Всички ние като общество им дължим признание, а наградата „Питагор“ е само част нашето уважение към тях. Честит празник на българската писменост, просвета и култура.“

Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на церемония за връчването на наградите „Питагор“ за принос в развитието на българската науката.

Министър Вълчев връчи голямата награда за цялостен принос на двама души – проф. Константин Хаджииванов от Института по обща и неорганична химия към БАН и акад. Никола Съботинов от Института по физика на твърдото тяло към БАН.

Министър Вълчев награди и колектива с най-успешна експлоатация и комерсиализация на научните резултати. Това е екипът на проф. д-р Димитър Чаръкчиев от Медицински университет – София.

„Със своя труд и постижения показвате колко важно е да се инвестира в наука и образование и отправяте ясно послание към младите, които ще тръгнат по вашия път“, каза българският еврокомисар за иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Мария Габриел.

Тя връчи наградата „Питагор“ в категория здраве и медицински науки на проф. Цветелина Танкова от катедрата по диабетология към Медицински университет – София.

Наградата за млад учен получиха доц. д-р Ина Анева от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН и доц. д-р Сунай Ибрямов от Шуменския университет.

В категория хуманитарни и социални науки журито награди професор Георги Каприев от Философския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, а в областта на природните и инженерни науки – доц. д-р Милен Георгиев от Института по микробиологоия към БАН.

В областта на суперкомпютрите и анализите на големи данни бе избран проф. Емануил Атанасов от ИИКТ към БАН.

Д-р Петър Ламбрев от Биологическия изследователски център Сегед бе признат за най-успешен учен, работещ в чужбина, а най-добър ръководител на международни проекти е доц. д-р инж. Кристина Близнакова от МУ – Варна.

Тази година награда „Питагор“ се присъжда и в още една категория – за жена с принос в науката. Това е проф. Клара Докова от Медицинския университет – Варна.

Връчено бе и отличие за компания с най-много инвестиции в научна и развойна дейност.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *