Защо образователните системи на Южна Корея и Финландия са най-добрите?

Преди 50 години Южна Корея и Финландия имаха доста лоши образователни системи. Финландия беше изложена на риск да стане икономически покорна на Европа. Южна Корея беше опустошена от гражданската война. Въпреки това през последния половин век двете страни се обърнаха към своите училища и сега са приветствани в международен мащаб за изключително високите си образователни резултати.

Какво могат да научат други страни от тези два успешни, но диаметрално противоположни образователни модели? Ето преглед на това какво правят в Сеул и Хелзинки.

Корейският модел: Характер и упорита работа

„В продължение на хилядолетия, в някои части на Азия, единственият начин да се изкачиш на социално-икономическата стълбица и да намериш сигурна работа, е било явяването на изпит, при който пълномощници на императора преценят твоите качества“, разказва Марк Тъкър, президент и главен изпълнителен директор на американския Национален център по образование и икономика пред ideas.ted.com. Тези изпити изискват задълбочени знания и доброто им прилагане на практика. Днес мнозина в конфуцианските държави все още зачитат вида на образователното постижение, което се насърчава от изпитната култура.

 

Корейците са постигнали забележителен успех: населението е 100% грамотно. Но успехът има цена.

 

Сред тези страни, Южна Корея се отличава като най-крайната и, разбира се, най-успешната. Корейците са постигнали забележителен успех: населението е 100% грамотно и е начело на международните сравнителни тестове за постижения, включително тестовете за критично мислене и анализ. Но този успех има цена: учениците и студентите са под огромен, безпощаден натиск да изпълняват. Талантът не е съображение – защото културата вярва в упоритата работа и усърдието преди всичко, няма извинение за провал. Децата учат целогодишно, както в училище, така и с преподаватели.

“Корейците вярват, че трябва да преминат през този много труден период, за да разчитат на обещаващо бъдеще”, посочва Андреас Шлейхер, директорът на Програмата за международната оценка на учащите (PISA) към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

 

“Това е въпрос на краткосрочно нещастие и дългосрочно щастие.”

 

Не само родителите притискат децата си. Тъй като тази култура традиционно чества равенството и реда, натискът от страна на други ученици, под формата на чиста конкуренция, може също да повиши очакванията за по-добро представяне. Това обществено отношение се изразява дори в ранното детство, твърди Джо Тобин, професор по образованието в ранна детска възраст от Джорджия, който е и специалист по сравнителни международни изследвания. В Южна Корея, както и в други азиатски страни, размерите на класовете са много големи – което би било крайно нежелателно за, например, американския родител. Но в там целта е учителят да ръководи класа като общност и да се развива партньорската връзка. В американските училища фокусът на учителите е върху развиването на индивидуални взаимоотношения с учениците и редовната намеса в отношенията между връстниците.

“Мисля, че е ясно, че има по-добър и по-лош начин да се образоват децата ни”, казва Аманда Рипли, автор на “Най-умните деца в света”.

“В същото време, ако трябваше да избирам между средно образование в САЩ и средно образование в Корея за моето дете, бих избрала, много неохотно, корейския модел. Реалността е, че в съвременния свят детето трябва да знае как да учи, как да работи усилено и как да продължи да работи след неуспехите. Това е корейският модел“.

 

Финландският модел: Извънкласен избор, вътрешна мотивация

 

Във Финландия, от друга страна, учениците се учат на ползите както от строгостта, така и от гъвкавостта. Финландският модел, казват учителите, е утопия.

В северната страна има кратък учебен ден, богат на училищни спортове, защото финландците смятат, че важното обучение се случва извън класната стая. Там училището е център на общността, отбелязва Шлейхер. Училището осигурява не само образователни услуги, но и социални. Образованието създава идентичност.

Финландската култура оценява вътрешната мотивация и преследването на личен интерес. Близо 1/3 трета от часовете, които учениците вземат в гимназията, са избираеми и те дори могат да изберат какъв зрелостен изпит да държат. Това е култура с нисък стрес, която цени голямо разнообразие от полезни учебни изживявания.

„Това не е изключение от академичната строгост, мотивирана от историята на страната, попаднала в капана на европейските суперсили“, казва Паси Салберг, финландски възпитател и автор на книгата “Какво може да научи светът от образователната промяна във Финландия”.

Учителите във Финландия преподават 600 часа в годината и прекарват остатъка от времето си в професионално развитие. В САЩ учителите са в класната стая 1100 часа годишно, с малко време за обратна връзка.

“Ключът към това е образованието. Финландците наистина не съществуват извън Финландия “, казва Салберг. “Това кара хората да вземат образованието по-сериозно. Например, никой не говори този смешен език, освен нас. Финландия е двуезична и всеки студент научава финландски и шведски език. И всеки финландец, който иска да успее, трябва да владее поне един друг език, често английски, но също така обикновено учи немски, френски, руски и много други. Дори и най-малките деца разбират, че никой друг не говори финландски, а ако искат да направят нещо друго в живота, те трябва да учат езици“.

Финландците споделят едно нещо с южнокорейците:

 

дълбоко уважение към учителите и техните академични постижения.

 

Във Финландия само един от всеки десет кандидати за преподавателски програми се допуска до работа. След масовото закриване на 80% от учителските колежи през 70-те години, останаха само най-добрите програми за университетско обучение, повишаващи значително статута на педагозите в страната.

 

Защо американците нямат такава образователната култура?

Както писателят и образователен експерт Кен Робинсън отбеляза в книгата си “Как да се измъкнем от Долината на смъртта на образованието”, когато става въпрос за настоящите американски образователни проблеми, “кризата на отпадането е само върхът на айсберга“.

Аманда Рипли отбелязва: “Културата е нещо, което се променя. Това е по-лесно, отколкото мислим. Културата е като този етер, в който се въртят всякакви неща, някои от които са активирани и някои от тях – латентни. Като се има предвид икономическия императив, промяната във властта или инцидентите в историята, тези неща се активират. Добрата новина е: Ние, американците, имаме много неща в нашата култура, които биха подкрепили силна образователна система, като дългогодишна реторика за равенството на възможностите и силната и законна меритокрация“.

Тя добавя: „Една от причините, поради които

 

не сме постигнали голям напредък в академичната сфера

 

през последните 50 години е, че не е било от решаващо значение за американските деца да усвоят умения за решаване на проблеми и критично мислене, за да оцелеят. Но това вече не е вярно. Има забавяне на културите, които да наваксат в икономическите реалности и в момента живеем точно в това закъснение”.

“Ние сме затворници на картините и опита на образованието, които имахме”, казва Тони Вагнер, експерт в образователния иновационен център на Харвард и автор на „The Global Achievement Gap“.

“Искаме училища за нашите деца, които да отразяват нашия собствен опит или това, което ние искаме. Това сериозно ограничава способността ни да мислим творчески за друг вид образование. Но няма начин този ред да се справи в променящия се свят на 21-ви век. Нуждаем се от основен ремонт“.

Наистина. Днес американската култура на избор поставя задължението върху

 

родителите да намерят “правилните” училища за децата си,

 

вместо да вярват, че всички училища са способни да подготвят децата им. Манията за таланта поставя на учениците по-скоро задължението да бъдат “умни”, вместо способностите възрастни да ги учат на ценните неща в живота. Освен това в САЩ е налице и старинна система на финансиране – търси се обща цена за издръжката на един ученик, вместо стойността на реалните дейности.

Как ще изглежда американската образователна култура утре?

„В най-успешните образователни култури в света системата е отговорна за успеха на ученика – казва Шлейхер – не само родителят, а не само ученикът, а не само учителят. Културата създава системата. Надеждата е, че американците могат да намерят волята да променят собствената си култура – родител, ученик и учител заедно и наведнъж“.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *