Защо е важно да спортуваме, когато учим продължително време

Независимо, дали се готвим за изпит, пишем дипломна работа или извършваме интелектуална дейност, не трябва да спираме да се движим.

Начинът ни на живот предполага непрестанна работа с информация. Съвремието ни е значително по-различно от битието на нашите предци. Ако бабите и дядовците ни са работили неуморно на нивата от сутрин до вечер и за това са били здрави и издръжливи, както умствено, така и физически, ние сме изправени пред предизвикателство да извършваме също интензивна, уморителна дейност, но не с тялото, а с ума си. Изисква се от нас да мислим за себе си и да използваме натрупаните знания в нашa полза. За това избрахме няколко съвета, с които да ви помогнем да откриете, как да успокоявате ума си, ако работата ви е свързана с интелектуална дейност:

Не мързелувай

Сутринта на много хора започва по следния начин: правят си кафе и още преди да са дали възможност на тялото да се събуди по естествен път, сядат пред компютъра и започват да работят. Учените от Кеймбридж правят следния експеримент: разпределят студентите си в два отбора. Отбор номер 1 се състои от десет човека, които всяка сутрин правят описания по-горе навик, а отбор 2 извършват някаква активност преди да започнат да се занимават с интелектуална дейност: бягане в парка, леки упражнени под формата на пилатес, йога или друг вид разтягане. След десет дни и двата отбора е трябвало да се явят на изпит. Студентите, спортували редовно, показали с до една 1-ца по-висок резултат на изпита, сравнение с техните връстници. Изводите оставаме на вас.

Физическата активност ни спестява време

Имате много важен проект, а закъснявате: дипломна защита, учите за изпит, важена работна среща, за която не сте подготвени. Смятате, че ако не излизате от вас, ще успеете да наваксате изгубеното време. Колкото и да сме съсредоточени, изследванията сочат, че човешкият мозък е най-продуктивен точно 4 часа. Тогава информация преминава леко и краткосрочната памет ефективно се превръща в дългосрочна. Как можем да подобрим това? Тенисистът Михаил Южни е успял да завърши своя докторат по философия, докато се е готвил за поредния мач. Той е бил добър изследовател, докато тренира и успешен спортист по време на своето учене, доказателство за това са тенис залаганията в негова полза. Изводът е следният, ако спортуваме редовно, докато учим даваме възможност да невроните ни да се „рестартират“, така че следващият път, когато усетите, че сте се уморили, се раздвижете, така ще свършите задачите си по-бързо, отколкото предполагате.

Спортът активира идеите

Направете си следния експеримент: следващият път, когато пишете и не знаете как да продължите изречението, зарежете всичко и излезте навън. П.С. Ако времето не е хубаво може да потърсите онлайн тренировка според вкуса си: зумба, латино танци, йога или спорт, с който забравяте за времето. Защо това е важно? Когато сте се вглъбили в една дейности, често губите представа за цялостна картина и губите нишката на мисълта си. Разсейвайки ума си със спорт, ние подновяваме информационните ресурси, с които съзнанието ни разполага. След като започнем отново да търсим отговора, имаме нови, свежи идеи, защото по време на тренировката, умът ни е бил на ваканция. Представете си, че се връщате от отпуск, и сте събрали сили да завършите всички важни задачи. Насладете се на удоволствието да приключите вашите проекти с лекота  без да претоварвате сетивата си.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *