Защо безжичните клавиатури са за предпочитане?

0

Когато става въпрос за създаване на продуктивна работна среда, не можете да се справите без добър настолен компютър или лаптоп и подходящите компютърни аксесоари.

Рано или късно всеки компютърен потребител мисли за закупуване на безжични клавиатури. Благодарение на тях получавате по-малко кабели, оплитащи компютърното бюро, и повече свобода на движение, няма риск жицата случайно да се извади от системния модул, да бъде счупена в най-неподходящия момент.

На пазара съществуват различни модели, които са подходящи както за работа, така и за игри. Как да изберете подходящия за вас модел?

Как да изберем добра безжична клавиатура?

Броят и разнообразието от модели безжични клавиатури, които се продават на пазара, е много голям. Много производители, специализирани в компютърна техника и аксесоари, предлагат добри модели такива устройства.

Добре е първо да решите какъв модел искате да закупите – миниатюрен модел или пълноразмерно устройство с правилния функционален блок. Ако ще използвате новата клавиатура през цялото време, тогава трябва да изберете модел със същия тип бутони като на предишната, която сте ползвали досега. Това ще ви помогне бързо да свикнете с новото устройство и да спестите нервите си особено ако според спецификата на работата ви се налага да въвеждате текст често и в големи обеми.

Има няколко вариации, от които зависи размерът, дизайнът и функционалността на устройството:

1. Цифров блок

Много малки клавиатури нямат цифров блок. Такива умалени модели са много удобни за тяхната компактност и мобилност, но ако планирате да ги използвате не само за писане, но и за изчисление, тогава могат да възникнат някои трудности. Цифровият блок е просто незаменим за програмисти, счетоводители, копирайтъри, защото без него е много неудобно да се работи с текстови документи и таблици, да се извършват изчисления или да се пише код.

2. Мултимедийни бутони

Друг важен момент във функционалността. В повечето миниатюрни модели безжични клавиатури се предоставя само стандартен набор от клавиши, без никакви полезни мултимедийни чипове – бутони за пауза и възпроизвеждане, контрол на звука или други незадължителни, но удобни функции.

3. Дизайн

Може да бъде мембранен и механичен. Мембранните безжични клавиатури работят почти безшумно и са по-евтини от механичните, но експлоатационният живот на такива устройства ще бъде малко по-кратък. Механиката, с редки изключения, е доста шумна и издава характерно тракане при натискане на клавишите, но потребителите обичат джаджи от този тип за тяхната издръжливост, безкомпромисна надеждност и безупречно качество на работа, което не намалява, когато устройството се износва.

4. Клавиши

Сред безжичните клавиатури по-разпространени са моделите от островен тип – като тези в лаптопите. Това са модели с ниски плоски копчета, които нямат разширение отдолу. Тези модели имат доста големи празнини между клавишите, така че писането е много удобно и ще бъде лесно да се почисти. Видовете с високи бутони, подобни на разширяващи се надолу кубове, също съществуват в различни вариации на размер, форма и функционалност.

Какви са предимствата на безжичните клавиатури?

Тъй като такъв компонент е много удобен за сърфиране в мрежата и писане, най-често безжичните клавиатури се избират за работа и ежедневна домашна употреба. Но геймърите и професионалните дизайнери в по-голямата си част предпочитат традиционните кабелни модели, тъй като устройствата от този тип имат някои предимства в скоростта на реакция пред техните аналози без кабел. Друго, за което трябва да внимавате, е заряда на батерията – ако забравите да презаредите батерията или не я смените навреме, рискувате да саботира работата ви.

Безжичните модели предлагат много предимства:

  • без кабели – устройството може да се движи свободно около масата или дори да се използва, като се постави на всяка друга повърхност в стаята;
  • по-естетично работно място;
  • няма риск от прекъсване на проводника или счупване на щепсела от гнездото на системния модул по време на почистване или при пренареждане на мебели;
  • чудесно решение за собствениците на домашни любимци, които постоянно дъвчат жици – тук няма какво животните да гризат;
  • лесна преносимост – според Ardes.bg това е едно от най-добрите предимства на този тип продукти. Ако се отегчавате или се уморявате, докато седите на стола, тогава преносимият Bluetooth безжичен модел е перфектен за вас. Всичките модели имат голям обхват, за да ви предоставят нужния комфорт да работите от разстояние.

Процесът на свързване към компютър или лаптоп е много прост, тъй като продуктът не изисква допълнителна конфигурация. Друго предимство е, че безжична клавиатура с USB приемник ще се поддържа не само след пълно включване и зареждане на компютъра, но и на етапа на стартиране на устройството.

Каквито и модели да изберете, те ще ви осигурят качествена и продуктивна работа, заради своето удобство на ползване. Може да разгледате различните модели и в онлайн магазините, да прочетете техните специфики, преди да извършите окончателна поръчка.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *