Започна конкурсът за социално ангажирано изкуство “Граждански будилник”

0
Пожари, наводнения, бедствия, житейски несгоди … кризи. Често истинските герои в тези истории, са те ДОБРОВОЛЦИТЕ които носят необикновената сила да се обединяват за миг и да помагат за бързото справяне с всяка беда. И нищо не може да ги спре, когато вярват, че каузата за общото Добро си заслужава.  

Доброволчеството всъщност е другото име на сдружаването. Независимо дали е инициирано формално или не, дали е кампанийно или стихийно, доброволчеството свързва хората с Другите в името на голямата кауза – да се помогне. За нас, доброволците са хора активисти по душа. Те не  се примиряват с несправедливостта. И вместо да чакат – действат. Събират се като граждански организации или неформални групи или пък се включват в доброволчески кампании на НПО, за да направят света и обществото, в които живеем, едно по-добро място. 

 

Ако ти си творческа натура и се занимаваш с фотография, рисуване или писане на текстове, участвай с твоя авторска творба в шестото издание на 

 

конкурса за социално ангажирано изкуство  

ГРАЖДАНСКИ БУДИЛНИК 

на тема „Свързани в Доброто: Силата да си помагаме“ 

 

Чрез езика на твоето изкуство очакваме да ни разкажеш истории за обединяващата енергия на доброволчеството. При разработване на творческата си концепция може да се водиш от тези няколко насочващи въпроса: 

  • >> Как доброволчеството свързва хората?  
  • >> Колко голяма може да е силата на гражданското сдружаване, когато е в името на обща кауза – да помагаме?  
  • >> Какво можем да постигнем, когато действаме заедно?  
  • >> Може ли сдружаването да е ключът към успеха на всяка доброволческа кампания?   

Отговорите може да потърсиш там, навън, сред хората, доброволческите групи и гражданските организации. Авторските произведения могат да отразяват реални събития или случки, срещи с граждански организации, доброволци, както и да бъдат изцяло плод на твоето въображение.  

 

Защо е важно: Правото на сдружаване е едно от основните наши граждански права, което ни позволява да се организираме, да създаваме общности, да се чуваме и да бъдем чути, да правим това, което вярваме, че е най-добро за самите нас и за тези, на които искаме да помогнем.  

 

Сигурни сме, че и ти си сред тези пламенни активисти, за които човешките и гражданските права са идеал, а не даденост, и си с готовност да говориш по важните теми на творческия език, който ти се отдавна най-добре. 

Нямаме търпение да видим твоето вдъхновение! 

 

КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЕШ, ПРЕДИ ДА ЗАПОЧНЕШ 

– Конкурсът ще бъде отворен за участие от 1 февруари до 1 април 2023 г., вкл. (виж по-долу повече за правилата, формуляра и кой може да участва). 

През май 2023 г. творбите ще бъдат оценени от професионално жури (виж кои са хората в журито малко по-долу).  

В периода 24 април – 24 май 2023 г. публиката ще може да гласува за своите фаворити онлайн във Facebook страницата на конкурса (правилата за гласуване са по-долу). 

Авторите на творбите от 3-те категории: „Фотография“, „Илюстрация“, „Текст“, които бъдат оценени от журито на „Първо място“, на „Второ място“ и на „Трето място“, ще бъдат удостоени с парични награди от наградния фонд* на конкурса, за който БЦНП ще набира средства от 1 февруари до 1 април 2023 г. (виж в края на обявата повече за дарителската ни кампания). 

На 1 юли 2023 г. по време на Фестивал ГРАЖДАНСКИ БУДИЛНИК в Регионален център за съвременни изкуства “Топлоцентрала”-София, ще наградим отличените автори. 

Избраните  творби ще бъдат представени в изложба на открито в градината пред Народен театър „Иван Вазов“ в София от 3 -17 юли 2023 г. и разпространени в онлайн изложба. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *