През целия месец август се проведе четиринадесетото издание на проекта „Лятна академия за деца и ученици”, организиран от Националната художествена академия (НХА), Фондация „Св. Пимен Зографски” и с подкрепата на Столична община – Календар на културните събития на Столична община за 2023 година. Ръководител на проекта е Мария Ландова.

Четиринадесетото издание на ЛАДУ е доказателство за утвърждаването на проекта в публичното пространство, за неговата ползотворност и необходимост. Голямата задача на проекта е да приобщи децата от ранна възраст към света на пластичните изкуства, да изгради у тях трайно отношение към изкуството.

През 2023 г. детската академия се проведе на в две от сградите на НХА – в централния корпус на Академията на ул. „Шипка” 1, както и в сградата на Факултета за приложни изкуства и дизайн на НХА на бул. „Цариградско шосе” 73. Ателиетата на НХА  се изпълниха с детски смях, усмивки, цветове и творческо вдъхновение.

Тази година ЛАДУ премина под знака на два големи юбилея – 100-годишнината от рождението на големите български творци Любен Зидаров и Генко Генков. Всяка седмица ЛАДУ предлагаше различен уъркшоп: по изработка на ръчна хартия; работа с древната арабска техника за рисуване върху вода „Ебру”; индонезийската техника за рисуване с восък „Батик”, както и уъркшоп по анимация.

На 29 август, в галерия „Академия” на НХА, ул. „Шипка” 1, бе открита изложба, на която бяха изложени най-добрите творби на децата от ЛАДУ. Експозицията представя стотици произведения: живопис, графика, скулптура, керамика, мозайка, плакати, книжки, кукли от плат, комикси, картички, текстил, бижута, компютърна и стоп моушън анимация – дело на участниците в Четиринадесетото издание на Лятната академия.

Организаторите на проекта ще представят и втора изложба с детски произведени на участниците, работили в ателиетата на Факултета за приложни изкуства и дизайн. Изложбата се открива на 30 август, от 17:00 часа в ателие 15 на бул. „Цариградско шосе” 73.

Официалното закриване на тазгодишното издание на ЛАДУ ще се състои на 31 август, от 17:00 часа, в галерия „Академия” с хепънинг  и ревю с авторски костюми. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *