Етиен Янев: На RANEPA Summer Campus всички са победители

Етиен ЯневНай-големият летен кампус в Европа RANEPA Summer Campus се проведе в близост до град Казан (Русия). В рамките на инициативата 12 отбора студенти от цял свят решаваха case studies с глобални конфликти и се срещнаха с водещи бизнесмени, професори, практици и политици. Тази година желаещите за участие са били над 7000, а избраните 226.

Етиен Янев е първият българин, който се включва в организационния екип на Кампуса. Пред образователния сайт Uchi.bg той разказа за личното си преживяване като модератор, за участието на българите в състезанието, както и за представянето на победителите.

Въпрос: Наскоро се завърна от RANEPA Summer Campus, където беше част от организационния екип. Разкажи ни какво представлява състезанието и какво беше изживяването лично за теб?

Отговор: Кампусът е невероятно изживяване и спокойно мога да го определя като едно от най-големите събития от този род в Европа. В своята същност това е международен проект, в който студенти получават ценни съвети от водещи лектори и участват в практически занимания. Не бих наблегнал на състезателния елемент, но той със сигурност присъства и стимулира участниците да дадат най-доброто от себе си. Тази година участваха 226 студенти, 57 от тях от страни извън Русия. В рамките на 10 дни в страхотна база в близост до град Казан те бяха разделени в 12 отбора и трябваше да демонстрират добра колективна работа. Тъй като темата на Кампуса беше свързана с разрешаването на конфликти, те получаваха казуси с глобален характер и презентираха възможните им решения. Във финалния проект трябваше да представят най-добрите решения, които са избрали като колектив, и да убедят публиката, че са най-добрия отбор, или организация, както изискваха правилата.

RANEPA Summer CampusИмах удоволствието да се насладя на Кампуса от друга перспектива като част от организационния екип. Моята роля беше тази на модератор и пред мен също имаше немалко предизвикателства. Освен всички лица, които стояха зад тази грандиозна организация, имаше и скромен екип от 12 човека – тютори и модератори. Ние отговаряхме за подготовката на студентите по време на целия Кампус, за отделните задачи, а и за финалния проект. Беше любопитно да се наблюдава груповата динамика между толкова талантливи студенти от цял свят. В голяма част от времето работата беше свързана с повишаване на личната мотивация и предаване на опит като комуникационни и презентаторски умения. Също беше отговорност да се преодолеят езиковите и културни бариери, защото въпреки че доминираха студентите от Русия, имаше силно включване и от други страни. Всички дадохме най-доброто от себе си от старта до финала, но в края на деня се брояха усмивките по лицата и знанията, които предадохме и получихме.

Въпрос: Кои са победителите и какви проекти представиха те?

Отговор: На финалните презентации присъстваха две журита – публиката и експерти. И двете излъчиха по един победител. Очакваше се публиката да бъде по-емоционална и да оцени повече шоу елемента в презентациите, докато експертите да наблегнат на приложената теория. В крайна сметка победителят се оказа отбор, който успя еднакво добре да представи решенията на практическите казуси, но и да разчувства публиката. По отношение на самата презентация отборът спази правилото да представи “win-win” решения, направи го чрез дълго видео, върху което се говореше в синхрон, почти без грешка. По отношение на публиката имаше елементи на танци, изненади, които се криеха под скамейките, добър зрителен контакт и дистанция. Очаквано този отбор спечели наградите и на публиката, и на експертите. Това принуди експертите да дадат още една награда на друг отбор, който също беше много силен в емоционалния контакт. Това е по отношение на финалните презентации – но в крайна сметка всички се оказаха победители от присъствието си на Кампуса.

Летен кампус

Въпрос: Как се представиха българските участници?

Отговор: За щастие българското присъствие се оказа много силно и съм щастлив да познавам тримата участници – Боян, Мила и Рашко. В много случаи те бяха водещи фигури в отборите си, поемаха инициативата и съм сигурен, че благодарение на тях ще се търси още по-голямо присъстие от България за следващите издания на RANEPA Summer Campus.

Въпрос: Посетихте ли интересни дестинации? Кои са те?

Отговор: Успяхме да посетим много интересни дестинации като град Инополис. Интересното е, че е основан през 2012 година като технологичен парк, а през 2014 получава статут на град. В момента могат да се видят много строежи и намерението на местните е да издигнат нещо голямо и значимо за региона. Вече има модерен университет и други административни сгради. Разговарях със студент от Нигерия, който вече се е установил в Инополис и по негови думи там човек може да работи и учи в сферата на технологиите.

Разбира се, посетихме и град Казан, в чиято близост се намира базата на Кампуса. Това е страхотен град, със страхотен стадион, който изглежда повече от готов да посрещне Световното първенство по футбол през 2018 година.Летен кампус

 
Вижте още: Летният лагер в Казан е низ от вълнуващи моменти, предизвикателства и силни емоции

За Етиен Янев

Етиен Янев е бакалавър по ПР към Софийски университет “СВ.Климент Охридски” и магистър по дигитален маркетинг към международния факултет на Шефилдския университет. През 2014г. и 2015г. е поставен сред тримата най-добри студенти в направление “социални науки”. Автор на статии в сферата на дигиталния маркетинг и участник в десетки младежки проекти в Европа. Към момента работи като експерт по маркетинг и реклама във водеща транспортна фирма.

Вижте повече информация в прикаченото видео:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *