ЕК иска в България да останат само 10 университета

Европейската комисия препоръча България да намали висшите си учебни заведения от 52 на 10. Новината идва след изследване за оценката и финансирането на научните организации и инструции в страната, представено от проф. Люк Соте от университета в Маастрихт, който е ръководител на експертната група по проучването и съветник на еврокомисаря по изследвания, наука и иновации Карлос Моедас.

Соте посочва, че страната ни трябва да се справи с фрагментацията още сега, защото останалата част на света вече се глобализира в научната сфера. Той призова да следваме естонския и датския пример, като припомни, че в Дания университите са били намалени от 30 на 8. По неговите думи, според неписания стандарт на всеки 1 млн. жители трябва да се пада по един университет, т. е. висшите училища в България не трябва да надвишават 10.

Експертът твърди, че в идеалния вариант у нас ще останат четири изследователски и четирипредприемачески университета. Той призова също БАН и Селскостопанската академия да бъдат насърчавани за създаването на свои академични университети.

Проф. Соте предупреди, че ако тази реформа не бъде направена, всяко увеличаване на финансирането за наука няма да дава желания резултат. Той увери, че след тази мярка българските университети ще станат конкуретоспособни на останалите в Европа.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *