Експерти търсят нов подход към предприемачеството в българските университети

IMG_20140320_160412Проектът “Българо-швейцарска предприемаческа еко система” поставя основите на партньорство в областта на предприемачеството между България и Швейцария. Целта му е обмен на опит и ноу-хау между водещата организация за реализацията му у нас – CEED – България и двете партньорски организации – SIFE и Startup@UZH с цел насърчаване на предприемаческото мислене сред българските студентите. В последствие на осъществения обмен CEED – България ще работи за разработване на нов образователен подход в българските университети.

Първата стъпка в изграждането на това партньорство е получаване на експертен опит от Швейцарския институт по предприемачество (SIFE), както и провеждане на обучение за десет български ментора. Втората стъпка е придобиване на ноу-хау от Startup@UZH и организиране на 48-часови стърт-ъп турнири за студенти в Габрово и Бургас. Очакван резултат от състезанията е раждане и развитие на най-малко 6 бизнес идеи с потенциал за развитие.

“Програмата може да се приложи във всяка една сфера и е трудно да се прогнозира какви бизнеси ще се родят от нея”, заяви Себастиян Фюрер, представител на университета SIFE. Той коментира, че вижда в България потенциал за развитие на развойната дейност и изработката на мобилни приложения. По думите му младите хора в Швейцария масово поемат по пътя на самонаемането и предприемачеството.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *