Европейска награда за литература: „Стъклената градина“ от Татяна Цъбуляк

0

На 25 юни пристъпваме в „Стъклената градина“ –  емоционално наситен роман за израстването, чийто стил се плъзга по ръба между поезията и прозата. Сюжетът на този вълнуващ текст се разгръща на фона на  политическите събития в Република Молдова в периода на падането на комунистическия режим.

„Стъклената градина“ (превод: Василка Алексова, цена: 15 лв., стр. 200, художник: Стефан Касъров) разказва за формирането на женствеността и собствената идентичност, когато семейството е цял митичен квартал в Кишинев, чийто живот е белязан от съперничеството между две култури и два езика. В Кишинев през 80-те години на ХХ век самотно живеещата рускиня Тамара осиновява от дом за сираци момиченце, което нарича Ласточка. Години наред Ласточка трябва не само да участва в „бизнеса“ на властната си осиновителка – да събира и мие празни бутилки, но безусловно да се подчинява на строгите й предписания за добро и сигурно бъдеще. И да преживее детство, което преминава през психологически сложни взаимоотношения и травматични събития.

Татяна Цъбуляк е родена през 1978 г. в Кишинев, Република Молдова. Завършила е журналистика в Държавния университет на Молдова. Била е репортер, редактор и водещ на новините в телевизия PRO TV (Кишинев). Живее в Париж, където работи в областта на аудиовизуалните медии. Литературният й дебют е сборникът „Модерни басни“. За романа „Лятото, в което мама имаше зелени очи“ (2017) е отличена с престижни литературни награди в Република Молдова.

За втория си роман – „Стъклената градина“, получава Европейската награда за литература (2019). По думите на Михай Йованел,  стилът е резонансната камера на този синестетичен разказ, в който вкусът на брезовия сок се слива с мириса на мръсните длани, а звуковете и буквите на румънския език се преплитат с тези на руския.“

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *